Inaugurat, coincidint amb la data de naixement de l’artista, l’Any Tàpies, que du per lema ‘Tàpies viu. Viu Tàpies’. Al matí hi ha hagut jornada de portes obertes a les dues noves exposicions, i l’activitat ‘Memòria personal. Vuit gestos per a una biografia’.

Ja a la tarda han tingut lloc dos actes, un dels quals, institucional, ha aplegat la plana major de les autoritats del país, amb presència del ministre de Cultura, Ernest Urtasun, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni i la consellera de Cultura Natàlia Garriga. L’alcalde ha definit Tàpies com “un dels artistes més importants del segle XX” i ha posat l’accent en el seu vincle amb la memòria col·lectiva dels barcelonins.

Raimon, en l’acte inaugural

L’acte inaugural propiament dit ha tingut com a protagonista destacat Raimon. El cantautor ha parlat de la seva relació amb l’artista -que li va fer la portada d’un disc- i li ha dedicat el poema ‘Terra Negra’. També havia de participar en l’acte el músic Jordi Savall, però una lesió li ha impedit assistir i ha enviat un missatge en video. Enlloc seu ha actuat Vignesh Melwani interpretant ‘El cant de la Sibíl·la’ i posteriorment ho ha fet la cantant i pianista Marina Herlop, per alguns la Björk catalana.

Les dues noves exposicions que es poden visitar són ‘Tàpies. L’empremta del Zen’, que se centra en l’interès de l’artista per aquesta tradició oriental; i ‘A=A, B=B’, una exposició sobre l’evolució del pensament científic amb obres de Tàpies i altres artistes, com Daniel Béjar i Lúa Coderch. En paraules de la directora de la Fundació Antoni Tàpies, “el centenari és repensar Tàpies en tota la seva extensió i plenitud, buscant nous vincles i establint nous diàlegs amb la seva obra”.