‘Nadales’ és un dels espectacles més esperats per festes a Barcelona. Tant, que un any més, i ja en són sis, han exhaurit localitats abans de començar. “S’han de comprar les entrades al setembre” bromeja el poeta Josep Pedrals.

La complicitat que té amb els músics Iban Beltran i Carles Pedragosa és un dels seus secrets a veus, així com la capacitat de fer un muntatge irreverent i tradicional a parts iguals que genera ganes de posar-se a cantar tan bon punt sonen els primers acords. Ho ha comprovat en directe un equip del ‘Plaça Tísner‘, que els ha anat a veure a un dels seus assaigs a El Maldà.

Reivindiquem el Nadal més ancestral, més salvatge, amb més xauxa”
Carles Pedragosa, músic

Canviar les lletres de les cançons de missa

“Reivindiquem el Nadal més ancestral, més salvatge, amb més xauxa” diu Carles Pedragosa. “Les nostres Nadales recuperen la llibertat d’orgue“, afegeix Pedrals: “La capacitat que es tenia durant les festes de Nadal per canviar les lletres de les cançons de missa o introduir repertori pagà dins de l’església“. El resultat… canten nadales a la seva manera, com els ve de gust. Un gust que ha captivat un gran nombre de fidels, que reserven, any rere any, un seient a les icòniques cadires de coixins vermells.

Perversió i nostàlgia

Pedragosa reconeix que hi ha un esperit de “perversió” en el seu espectacle, però també “alguna cosa de nostàlgia” amb una estima cap als records d’infantesa. “Reivindiquem el nen que tothom porta a dins, quan vens aquí entres en un joc”, afirma Pedrals. ‘Nadales’ viu i beu del públic, que participa interpretant i tocant alguns dels múltiples instruments que formen part del muntatge. “Ens agrada compartir-lo amb la gent, que s’hi apunta ràpidament”, rebla Iban Beltran. Transmeten bon rotllo i ganes de sumar-se a la festa.

És un musical on els ‘hits’ se’ls sap tothom, formen part de la memòria col·lectiva”
Josep Pedrals, poeta

Un aplec al menjador de casa

El Maldà és un espai superfavorable”, diu Pedragosa., “hi ha aquesta cosa com d’aplec al menjador de casa, d’assaig d’una coral de barri”. Per Pedrals aquest espectacle és “un musical on els ‘hits’ se’ls sap tothom, formen part de la memòria col·lectiva”. Són una tradició per a molta gent. “Per a nosaltres també”, diu Iban Beltran, que des del 2017 passa el Nadal amb els seus amics, trepitjant el terra de rajoles negres i blanques de la petita sala del Gòtic. Vist l’èxit de l’espectacle, no serà l’últim (si les seves agendes els ho permeten).