Menys concentrats, més exigents i més impacients

Com assenyala Francesc Núñez, “l’ús del mòbil té conseqüències cognitives i morfològiques i ja s’està veient que afecta la neuroplasticitat del cervell. Hi ha més dispersió i menys concentració”. Les noves tecnologies ens ofereixen una gran quantitat d’espais i opcions simultàniament, i això ens atreu i alhora ens distreu: “Contràriament al que durant molt de temps ha fet la lectura, que t’obligava a la concentració, a l’atenció, a estar fixat en un pensament i en un espai-temps, quan agafes el mòbil entres a molts espais-temps“. Això, per tant, ens fa cada cop més incapaços de concentrar-nos, fins i tot en nosaltres mateixos.

Menys empàtics

Les relacions amb la parella, amb la família, amb els amics, ara també es fan a través de WhatsApp, de les xarxes socials, i a través d’altres aplicacions mòbils. Això ens permet estar connectats, però ens fa relacionar-nos d’una manera diferent. “El cos no hi és en aquesta ubiqüitat. Ens relacionem a través de la digitalització, de la veu com a molt, i la veu ja és una part important del cos, però normalment ho fem a través de text, d’imatges, i, per tant, perdem capacitat d’empatia, capacitat de reaccionar immediatament a les demandes de l’altre, perquè això es genera a través de la cara, a través de les emocions, i aquestes no hi són”.

El mòbil, una extensió de nosaltres

Els estudis assenyalen que cada persona consulta el mòbil entre 85 i 150 vegades al dia de mitjana. Francesc Núñez considera que “no és que siguem addictes al mòbil però sí podem parlar d’habituació, de rutinització”, i afegeix que això és possible perquè “el mòbil és una eina que té el poder de suscitar emocions i provoca plaer”. De la mateixa manera que podríem viure sense cotxes, diu Núñez, podríem viure sense mòbils, però això no vol dir que no siguin necessaris: “Els hem incorporat a la nostra vida i és més, ens fem humans amb els mòbils. Les vides humanes en aquest moment són fent servir aquest aparell tan curiós”. La hiperconnexió és una característica molt humana, assegura, i les relacions continuen estant presents en el nostre dia a dia tot i que siguin en espais digitals, són naturals.

Més control sobre les relacions i les emocions

La possibilitat de portar el mòbil constantment a la butxaca està canviant la manera de relacionar-nos amb el nostre entorn. “El mòbil genera nous vincles, noves exigències. Però no només això, la gent jove s’està acostumant fins i tot a sentir conjuntament, estan transmetent en directe constantment allò que els passa, allò que senten, allò que estan vivint”. Diu Núñez que aquesta retransmissió en directe de les emocions ens ha generat la sensació de rebre respostes immediates sobre allò que fem. “És una mena de laboratori en el qual tu acabes generant això, emocions, sentiments i relacions en viu, en directe, en relació amb els altres”.