Els vehicles que tenen l’etiqueta groga de la DGT no podran seguir circulant per la zona de baixes emissions (ZBE) a partir de l’1 de gener del 2028. Es tracta, sobretot, de vehicles dièsel, si bé també se’n veuran afectats alguns de gasolina. Es tracta d’una de les mesures previstes en el nou Pla de qualitat de l’aire, horitzó 2027, del govern de la Generalitat. L’executiu l’ha fet públic aquest dimecres i té previst aprovar-lo durant les properes setmanes com a decret.

El pla especifica que abans de l’1 de gener del 2026, la circulació dels vehicles dièsel amb etiqueta groga quedarà restringida quan s’activin avisos per contaminació de NO2 i que la prohibició serà permanent dos anys després.

Fins ara, l’AMB no havia concretat la data en què començaria el veto d’aquests vehicles, però l’Ajuntament sí que havia confirmat que hi estava treballant amb la resta d’administracions.

Autoritzacions excepcionals

Segons ha informat el govern, el pla estableix autoritzacions excepcionals per a vehicles que no compleixin els requisits ambientals i excepcions, com el cas dels serveis d’emergència i essencials, les persones amb malalties o discapacitats o les persones amb mobilitat reduïda, entre d’altres. També quedaran exclosos de les restriccions els vehicles de persones amb ingressos inferiors a certs llindars. A més, les persones residents, durant un termini d’un any des de la implantació de la ZBE, podran accedir a la ZBE del seu municipi fins a un màxim de 52 dies a l’any, i les furgonetes i vehicles implicats en la distribució de mercaderies sense etiqueta tenen un període màxim d’exempció de tres anys.

Quins vehicles tenen l’etiqueta groga?

L’etiqueta groga és la que correspon a la lletra B. Identifiquen turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats a partir del gener del 2000 i de dièsel a partir del gener del 2006. Els de dièsel han de complir el nivell d’emissions Euro 4 (els propers a ser vetats) i Euro 5, mentre que els de gasolina han de complir amb els protocols Euro 3.

En el cas dels vehicles de més de vuit places i de transport de mercaderies, tant de gasolina com de dièsel, han d’estar matriculats a partir del 2005 i complir amb el nivell d’emissions Euro 4 o Euro 5. Els vehicles lleugers com les motos, matriculats a partir del 2003, han de complir el nivell d’emissions Euro 2.