La companyia Aeroméxico estrena aquest dimecres una ruta regular que connecta Barcelona amb Ciutat de Mèxic amb tres vols per setmana. Les dues ciutats ja havien tingut una connexió directa en el passat, però va acabar desapareixent. Ara, per tant, la recuperen. Els vols es fan amb el Boeing 787-9  i operen des de la Terminal 1 de l’aeroport del Prat.

Des de Barcelona, els vols sortiran els dimarts, divendres i diumenges a les 14.40 h. Des de Ciutat de Mèxic, en canvi, ho faran els dimarts, dijous i dissabtes a les 18.20 h. De moment són tres vols setmanals, però l’objectiu de la companyia és augmentar la freqüència a quatre o cinc. 

Barcelona és la cinquena destinació a Europa d’Aeroméxico, que també té vols a Madrid, París, Londres i Amsterdam. La companyia va anunciar la nova ruta durant la darrera edició de la Fira Internacional de Turisme (Fitur), que es va celebrar a Madrid.

Actualment el 25 % dels 24.000 residents mexicans a l’Estat viuen a Barcelona (més de 6.000 persones). La majoria són estudiants i professionals amb un perfil qualificat (a més dels familiars). A més, segons les dades del 2017, dels 450.000 turistes mexicans que visiten Espanya, prop d’un 20 % tenen com a principal destinació Catalunya. La despesa mitjana, segons l’Institut Nacional d’Estadística, és de 2.500 euros per persona.

Un objectiu del pla estratègic

Aquesta destinació forma part de les cinc ciutats objectiu del pla estratègic del Comitè de Desenvolupament de Rutes de l’Aeroport de Barcelona per al 2018-2019. Segons Aena, l’any passat la connexió entre Ciutat de Mèxic i Barcelona va tenir un moviment de passatgers indirectes de 90.000 persones.

Lligams comercials entre Catalunya i Mèxic

La relació comercial entre Catalunya i Mèxic ve de lluny. El país llatinoamericà és la primera destinació d’exportacions de càrrega aèria des de Barcelona. A més, les relacions comercials entre Ciutat de Mèxic i Barcelona s’enforteixen any rere any. El punt àlgid va arribar el 2017, quan es va assolir una xifra rècord de negoci de gairebé 1.340 milions d’euros. Principalment a Mèxic s’importen vehicles (un 19 % ), maquinària (més d’un 13 %) i tèxtil (un 9 %). Pel que fa a les importacions, el 2017 la xifra de negoci va ser de 540 milions d’euros. El principal sector, en aquest cas, són els combustibles (més d’un 30 %), els vehicles (un 27 %) i els productes químics (7 %).

Quatre rutes intercontinentals noves el 2019

Aquest 2019 l’Aeroport Josep Tarradellas-el Prat ja ha estrenat quatre noves rutes intercontinentals. La primera va ser la ruta Barcelona – Santiago de Xile. Després l’aerolínia Westjet ha afegit una nova connexió directa amb Toronto i, des del 7 de juny, Norwegian té una connexió Barcelona-Chicago. La darrera ha estat la ruta amb Ciutat de Mèxic d’Aeroméxico.