Els taxistes mantenen la vaga de 48 hores en contra de les llicències VTC

, una protesta que va començar dimecres a les sis del matí i que finalitzarà aquest divendres a la mateixa hora. En el segon dia d’aturada, durant el matí, els conductors han fet una marxa lenta per la ronda del Litoral, entre l’aeroport i el port, d’anada i de tornada. A la tarda, reunits en assemblea a la T2, han decidit augmentar els piquets en punts clau de la ciutat, però han descartat noves accions de protesta per a aquest dijous.

Tota l’atenció, ara, està posada en el que decideixi aquest divendres al migdia el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Després de celebrar una vista, aquest dijous, sobre la mesura cautelar de suspendre el reglament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) sobre les llicències VTC, la Secció Tercera de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC ha de decidir si manté o aixeca aquesta suspensió, que va imposar després del recurs presentat pel Ministeri de Foment. En un comunicat emès aquest dijous a la tarda, però, Foment ha anunciat que retira la petició d’aquestes mesures cautelars.

La decisió del tribunal pot desembocar en noves protestes dels taxistes. Els líders sindicals diuen que són optimistes. Esperen que s’aixequi la suspensió cautelar i que la nova normativa de l’AMB entri en vigor aquest estiu. Si no és així, adverteixen que hi haurà més mobilitzacions i més contundents. Entre les propostes que s’han deixat sentir en l’assemblea d’aquest dijous a la tarda, hi havia la de bloquejar les infraestructures que depenen de Foment o també, per exemple, la de deixar sense servei l’aeroport durant tot l’estiu.

Un detingut durant les protestes violentes

En el primer dia de mobilització, la ciutat va quedar buida de vehicles grocs i negres i es van produir algunes agressions a vehicles amb conductor. Elite Taxi ha condemnat els fets, que han acabat amb la detenció d’una persona, acusada d’un presumpte delicte d’atemptat contra l’autoritat. També hi ha 16 denúncies relacionades amb la protesta i vuit requeriments per danys a vehicles d’Uber i Cabify, que aquest dijous tampoc no circulen. Els sindicats han iniciat una recollida de fons per sufragar les despeses judicials dels taxistes detinguts i/o sancionats pels aldarulls.

Suport de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona dona suport a les “reivindicacions legítimes” dels taxistes, però rebutja els actes violents com els de dimecres. Ho ha manifestat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que ha qualificat aquests incidents de “fets minoritaris“, tot i que ha advertit que “perjudiquen els interessos de qui ho planteja“.