Els taxistes han iniciat una vaga de 48 hores -des d’aquest dimecres 25 de juliol a les sis del matí fins divendres, 27 de juliol, a les sis del matí- per rebutjar la suspensió que va fer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de la norma que regula l’obtenció de les llicències de VTC. Aquestes són les llicències que obtenen les empreses com Uber i Cabify, que fan servei de taxis amb cotxes de lloguer amb conductor. Els taxistes consideren que aquest servei els fa “competència deslleial”. 

vaga taxis estació sants buida

La ciutat s’ha buidat de taxis i pràcticament no se’n veu cap circulant

Durant les primeres hores de vaga el seguiment ha estat molt important. La parada de taxis de l’estació de Sants no té cap vehicle que doni servei. Està buida. Això ha agafat per sorpresa alguns viatgers que han arribat a la parada i han vist que no podien viatjar amb taxi. Alguns usuaris han optat pel transport públic i d’altres han buscat com a alternativa un vehicle d’Uber i Cabify. És molt probable que durant les hores de vaga els serveis amb VTC incrementin els viatges. Al darrere de l’edifici de l’estació de Sants s’han concentrat desenes de taxistes arribats d’altres punts de l’estat per donar suport a la convocatòria de vaga. Molts han arribat de Madrid, Bilbao i de ciutats andaluses, entre d’altres.

estació sants concentracio taxis

Un taxi com a punt d’informació

Un altre punt on habitualment hi ha molts taxis és el centre de la ciutat, concretament a la plaça de Catalunya. Aquest dimecres només se n’ha vist un a la parada. El vehicle està estacionat per informar els usuaris de la vaga que fa el col·lectiu. A més, aconsella quins transports o rutes poden fer els viatgers per traslladar-se. La vaga també està repercutint de ple en el servei de l’Aerobús, que connecta la ciutat amb l’aeroport del Prat. A la parada de la plaça de Catalunya s’hi han format llargues cues. El servei disposa aquesta jornada de més autobusos i també ha multiplicat el personal de l’empresa per poder absorbir tots els usuaris que han de viatjar fins a l’aeroport.

vaga taxis plaça catalunya

Afectació a l’aeroport del Prat

La graella de sortida dels taxis a l’aeroport del Prat també ha quedat buida de vehicles. Els passatgers han optat, com ha passat a plaça de Catalunya per agafar l’Aerobús. Aquí s’han format cues d’usuaris que han triat aquest transport. Durant unes hores de la tarda, els aerobusos fins i tot han deixat d’aturar-se a la plaça de Catalunya per la protesta dels taxistes.

A més, dins de la terminal s’ha instal·lat un punt d’informació perquè els viatgers siguin conscients de l’existència de l’aturada dels taxis.

Milers de taxistes s’han manifestat per la ciutat

El sector ha convocat una manifestació que ha començat a les 11 h des de l’Arc del Triomf i que ha recorregut els carrers del centre de la ciutat per acabar davant la Delegació del Govern a Catalunya, al carrer de Mallorca. S’hi han manifestat milers de persones gràcies també a l’arribada de membres del col·lectiu d’arreu de l’estat. Els taxistes demanen que es mantingui la proporció d’una llicència de VTC per cada 30 llicències de taxis. El president del Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC), Luis Berbel, ha demanat que es compleixi la llei i ha denunciat que els vehicles que treballen amb aquestes llicències funcionen com a “taxis encoberts”.

Reunió a Madrid entre Foment i l’AMB

Durant aquesta jornada s’ha convocat una reunió a Madrid entre el Ministeri de Foment i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Segons l’AMB, s’hi abordarà la suspensió del reglament. Es tracta d’una llicència que dona l’AMB perquè els vehicles amb VTC puguin treballar a l’àrea metropolitana de Barcelona com a transport urbà. Segons fonts de l’AMB, no creuen que arran de la trobada -formada per tècnics- es pugui desconvocar la vaga.

Colau demana que es retiri la suspensió de la normativa de l’AMB

Mentre el TSJC resol el recurs en contra presentat pel Ministeri de Foment, l’alcaldessa, Ada Colau, demana al govern de Pedro Sánchez que treballi per retirar la suspensió de la normativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que regula les llicències de VTC. Ho ha fet després de la reunió amb la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. Colau demana que totes les administracions treballin per un transport “just i sostenible”.