A les 6 h d’aquest dilluns, 15 de juliol, ha començat una vaga al servei de Rodalies de Catalunya que afecta la freqüència de pas dels trens. Fins a les 9.30 h, hora punta, han circulat tres de cada quatre trens. A partir d’aquesta hora i fins a les 17 h es considera que és hora vall i la circulació és del 33 % dels trens. L’aturada, que es perllongarà fins a les a les 23 h, ha obligat l’operadora ferroviària a suspendre la circulació de 320 trens de passatgers dels 990 de previstos entre mitjana i llarga distància. La vaga coincideix amb les obres a l’L1 del metro, fet que pot complicar més els desplaçaments dels usuaris. Fonts de la companyia han explicat a betevé que la situació és de “completa normalitat, s’estan complint els serveis mínims sense incidents, també a Sant Andreu Comtal i a la Sagrera”.

 

El que sí que s’ha produït és alguna aglomeració puntual a l’estació de Plaça de Catalunya quan han coincidit l’arribada de diversos combois carregats de passatgers.

Andanes plaça Catalunya

Renfe ofereix als usuaris afectats alternatives per poder viatjar en un altre tren en l’horari més aproximat al que s’havia adquirit prèviament. Però aquells usuaris que ho desitgin podran anul·lar o canviar el bitllet per a una altra data sense cap cost en tots els canals de venda de l’operadora.

Els serveis de Mobilitat de l’Ajuntament recomanen com a alternatives a Rodalies, i tenint en compte les afectacions del tall de servei a l’L1, que els usuaris optin per l’L9 Nord, l’L10 Nord i l’L5.

A la tarda en la franja d’hora vall que ha finalitzat a les 17 h, han circulat el 33 % dels combois. A l’estació de Sants s’han pogut veure andanes plenes de gom a gom i alguns usuaris que es queixaven del temps d’espera, que en alguns casos ha arribat a ser d’una hora. Tot i això no hi ha hagut cap incidència destacada, el servei torna a ser del 66 % fins a les 20.30 h.

CCOO diu que Renfe està incomplint el conveni col·lectiu

Comissions Obreres ha decidit convocar la jornada de vaga perquè, segons diu, Renfe està incomplint l’últim conveni col·lectiu, especialment tres dels aspectes “troncals” del text com són rejovenir i reforçar la plantilla, menys hores de jornada laboral i increment de sou. El sindicat avisa en un comunicat que si l’empresa manté aquesta “posició intransigent” no descarten més convocatòries de vaga per a l’agost, que també podrien afectar Adif. En una entrevista al programa ‘El matí de Barcelona’, de betevé, el portaveu de CCOO de Renfe-Adif, Cristóbal Cobo, també ha acusat l’empresa de “saltar-se els serveis mínims a l’AVE”. Segons Cobo “estan circulant fins al 85 % dels trens i no el 72 % decretats”. El representant sindical assegura que un 70% dels treballadors s’hi han adherit a la vaga. Renfe, però redueix aquesta xifra fins el 6%.