Els muntadors d’estructures aèries de Fira de Barcelona estan en vaga. La protesta coincideix de ple amb el muntatge del festival Sónar, que se celebrarà del 18 al 20 de juliol en aquestes instal·lacions i, també, a les de Gran Via. En declaracions a ‘El matí de Barcelona’ de betevé, Quim Español del Col·lectiu Ronda ha explicat que la plantilla es planteja denunciar Fira de Barcelona perquè vulnera el dret de vaga. Español ha assegurat que la Fira ha contractat una empresa que substitueix els vaguistes.

El col·lectiu va iniciar la vaga aquest dijous i està previst que s’allargui fins al 20 de juliol. Segons Español, l’empresa no s’avé a negociar perquè considera que els muntadors no estan al seu càrrec. Els treballadors estan subcontractats per UTE Rigging, que s’encarrega de les tasques de muntatge a la fira.

De la seva banda, Fira de Barcelona ha assegurat que han contractat dues empreses per substituir els vaguistes i garantir, així, que es presta el servei. Segons la fira, el contracte amb UTE Rigging els permet recórrer a d’altres companyies en cas que no donin el servei. L’advocat dels treballadors, en canvi, considera que la relació entre l’empresa i la fira és especial i que no segueix les normes del lliure mercat. Per això ha anunciat que portaran el cas als tribunals, que hauran de decidir si preval la prestació del servei o el dret de vaga dels treballadors.

Els treballadors han iniciat la vaga perquè diuen que les bases del concurs públic per adjudicar els serveis de muntadors no recull la subrogació de la plantilla i, per tant, es posa en perill la seva continuïtat. La plantilla ha protagonitzat aquest divendres una manifestació a les portes de les oficines de Fira de Barcelona. La protesta l’han secundat una cinquantena de persones.

Protesta muntadors escenaris

El Sónar insta a la negociació

De la seva banda, el Sónar va dir en un comunicat que s’ha “d’acollir a les solucions relatives al muntatge d’estructures aèries d’escenaris segons el contracte subscrit amb Fira de Barcelona”, que ha garantit el servei. La nota afegeix que l’afectació al festival seria contraproduent, no només per al Sónar, els seus treballadors, artistes i espectadors, sinó també per a la ciutat de Barcelona. Així mateix, ha destacat la “disposició a col·laborar” amb les parts implicades i ha fet palesa “la necessitat de negociació” entre la Fira i UTE Rigging.