TMB ha actualitzat aquest dimecres els resultats de les revisions mèdiques que fa als treballadors de metro que hagin pogut estar exposats a l’amiant. Segons l’empresa, s’ha detectat alteracions a la pleura de 20 treballadors. No requereixen, diu TMB, tractament mèdic.

En 17 dels casos es tracta d’engruiximents pleurals, dos són plaques pleurals no calcificades i una darrera és una placa pleural calcificada. Diu TMB que cap d’aquestes afectacions no es pot considerar una patologia greu. Es recomana, això sí, fer-ne un control mèdic periòdic més freqüent.

Les plaques pleurals són engruiximents focalitzats en zones de la pleura, la membrana que cobreix els pulmons. Estan compostes per teixits fibrosos, dins dels quals poden observar-se fibres d’amiant. Segons l’Associació d’Afectats per l’Amiant, les plaques són benignes i, malgrat el risc de latència, poden no afectar la salut dels qui en tenen. Afegeixen, però, que podien evolucionar cap a un mesotelioma.

Cartes per als extreballadors

TMB ha informat que ha identificat el personal que, durant els darrers 15 anys, ha treballat en àmbits on hi ha pogut haver escenaris de possible exposició laboral a l’amiant, però que actualment ja no treballen al metro. Els han enviat una carta, asseguren, perquè es posin en contacte amb el seu metge d’assistència primària i els facin un reconeixement mèdic preventiu.

Iniciada la compra de 42 combois de metro

TMB ja ha iniciat el procés per adquirir 42 combois de metro, que substituiran els models més antics de les línies 1 i 3. Serviran per renovar la flota i treure de la circulació els 94 vagons que es va detectar que tenen amiant en una pintura antisoroll. S’ha obert el període de licitació i, passats quatre mesos, s’escollirà una de les ofertes rebudes. S’espera que els  trens nous comencin a arribar d’aquí a dos anys i mig.