El transport públic supera el transport privat en nombre de desplaçaments per primer cop des de l’inici de la pandèmia de coronavirus. Ho ha explicat la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, que assegura que “en aquests moments, ja de forma tendencial i pràcticament cada dia, a la ciutat de Barcelona el mitjà de transport públic, el col·lectiu, està per sobre del privat”. Alarcón ha reconegut que “no hem invertit tant la corba com abans de la pandèmia”, però ha remarcat que “ja hem fet el salt”.
El 2020, el confinament domiciliari de la primavera, sumat a la por de contagi de molts usuaris, van fer caure els viatges fets el transport públic a la meitat, si ho comparem amb el 2019. I en paral·lel, els qui es movien en vehicles privats van anar en augment. Les xifres del mes de març d’aquest 2021, en canvi, situen la mitjana de desplaçaments diaris en transport públic en 1.502.911, i en transport privat, se’n fan 1.411.938 de mitjana, segons les dades municipals.
Recuperar la confiança
Per Alarcón, el canvi de tendència mostra que “els usuaris estan recuperant progressivament la confiança en el transport públic com a sistema eficient i sostenible”. “Hem de continuar insistint de forma conjunta i fent pedagogia per vèncer qualsevol desconfiança que hi hagi envers el transport públic”, ha afirmat, alhora que ha recordat la bona valoració que els usuaris fan dels transport de TMB. Tot i això, si comparem les dades de mobilitat amb les d’abans de la pandèmia, encara se’n noten els efectes. Els desplaçaments en transport públic han caigut un 39,3 % (la mitjana de desplaçaments diaris era de dos milions i mig) i en vehicle privat, un 15,35 %.
Tot i continuar lluny del 2019, el director de l’Àrea de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas i Serrallonga, ha afirmat que “hi ha una recuperació evident” i per això, diu, “pensem que en el futur s’acabarà tornant als nivells anteriors”. Les dades que ha presentat apunten que la demanda actual se situa ja al 70 % de la que hi havia el 2019.
Per continuar incentivant l’ús del transport públic s’ha presentat la campanya #UnViatgeSegur. El director general de l’ATM, Pere Torres Grau, n’ha destacat que “no és una campanya per incentivar la mobilitat, sinó per adreçar-nos als qui tenen necessitat des desplaçar-se perquè tinguin confiança que aquests desplaçaments els poden fer amb tranquil·litat i amb seguretat des d’un punt de vista sanitari”. Torres ha afegit que “totes les dades existents arreu del món no inclouen el transport públic com un factor significatiu de la transmissió del virus”.