Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha encarregat la fabricació de 42 trens a l’empresa francesa Alstom per substituir la majoria de combois de les línies 1 i 3. És l’operació de compra de material mòbil ferroviari més important de la història del metro. El contracte té un import de 268 milions d’euros i inclou la producció i entrega dels trens en dos anys i mig a partir de la data de formalització, prevista per a finals de setembre.

En una nota feta pública avui, TMB informa que, amb la retirada de les sèries 3000 i 4000 —els trens més antics del parc mòbil del metro—, la companyia accelera el “procés de renovació” per augmentar la fiabilitat del servei i eliminar “una part de la presència d’amiant” a la xarxa. El concurs, iniciat el febrer passat, comprenia dos lots: un de 24 trens d’ample ibèric —per a la Línia 1— i un altre de 18 trens d’ample internacional —per a la Línia 3. S’hi van presentar tres empreses de material ferroviari i Alstom ha obtingut la puntuació més alta. El barem ha tingut en compte tant el preu ofert com les característiques tècniques i els terminis de fabricació.

Trens nous amb criteris de sostenibilitat

La companyia francesa s’ha compromès a lliurar un primer tren per a la Línia 1 i un altre per a la Línia 3 només 11 mesos després de la firma del contracte. A més, TMB rebrà els 18 trens de la Línia 3 en dos anys i els 24 trens per a la Línia 1 en dos anys i mig. Aquests terminis, segons TMB, milloren notablement els establerts en els plecs de condicions, que situaven el lliurament dels trens entre els 30 i els 48 mesos.

D’acord amb els plecs, els trens nous s’han dissenyat amb criteris de sostenibilitat: estructura lleugera, consum energètic baix, taxes elevades de recuperabilitat i reciclabilitat dels components, fiabilitat tècnica i facilitat de manteniment. Les unitats, que estaran formades per cinc cotxes interconnectats, s’equiparan amb telecomandaments i sensors per a una gestió òptima del manteniment del material mòbil. La flota del metro està actualment integrada per 171 trens.