En un any, la fesomia d'aquesta plaça canviarà radicalment. Actualment, l'espai, a tocar de la muralla, està enfonsat uns metres i té una superfície de sorra. La reforma eliminarà els desnivells, la convertirà en una zona diàfana i la urbanització s'alinearà fins a la calçada de la via Laietana, amb la qual cosa s'ampliarà la superfície dedicada als vianants. El compromís de l'Ajuntament és treure el mur que representa aquesta artèria per als qui van a peu. Però tampoc no s'oblida de la reforma integral que fa temps que espera la via Laietana. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "Via Laietana no s'acaba amb aquestes intervencions més petites que afecten la vorera, els carrers adjacents o les places, sinó que hem de continuar repensant en termes de calçada central." L'actuació a Ramon Berenguer eliminarà la parada d'autocars, que a partir del 4 de novembre deixaran d'encotxar i desencotxar turistes. La majoria de guies s'hi mostren en contra. MARIA PEIRÓ, guia turística oficial de Catalunya "Per què el bus turístic pot arribar fins aquí i els busos de turisme privat, que donen tants diners com el turístic, per què no podem?" Així doncs, les zones de parada dels autocars a Ciutat Vella seran plaça de Catalunya, Lluís Companys, plaça de les Drassanes, aquesta, d'Antoni Maura, amb només una plaça exclusiva per mobilitat reduïda, i una parada de nova creació al passeig de Colom. Per acabar de completar aquesta pacificació a la via Laietana, es modificaran dos passos de vianants. La intenció, facilitar l'encreuament d'aquesta cicatriu entre el barri de Sant Pere i el Gòtic.

A partir del 4 de novembre arrencaran les obres a la plaça de Ramon Berenguer, al bell mig de la via Laietana, amb l’objectiu d’ordenar, millorar i afavorir el pas de vianants per aquesta avinguda. Actualment la plaça està enfonsada uns metres -i els qui volen accedir-hi han de baixar unes escales-, i té una superfície de terra, però amb la reforma passarà a estar al mateix pla que la via Laietana i es pavimentarà amb llosa de pedra natural. Amb aquestes intervencions, l’Ajuntament preveu que la muralla i l’escultura eqüestre, que regenta l’espai, llueixin més. La plaça tindrà arbrat i enllumenat públic nous i una distribució dels parterres diferent, amb vegetació. La remodelació de la plaça s’acabarà entre el febrer i el març de 2015.


Remodelació al carrer de la Tapineria

La reforma continuarà també pel carrer de la Tapineria que travessa per un cantó de la plaça al costat de la muralla. El tram de carrer que ara té trànsit passarà a ser de plataforma única i a l’altra tram, el que transcorre al costat de l’avinguda de la Catedral, se’n remodelarà el paviment. El desnivell que hi ha entre aquesta via i la muralla s’eliminarà amb unes rampes i unes grades.


S’anul·la la parada d’autocars

A partir del 4 de novembre, els autocars que encotxen i desencotxen turistes en aquest espai deixaran de fer-ho. També s’anul·larà la parada que hi ha a la plaça d’Antoni Maura, que serà únicament exclusiva per a autocars que transportin persones amb mobilitat reduïda o infants (sempre que abans hagin fet una reserva prèvia de l’espai). S’han creat noves parades al passeig de Colom (set places), a banda de les ja funcionen a la de plaça de Catalunya (dues places), passeig de Lluís Companys (dues places) i plaça de Drassanes (tres places).


Es modifiquen els passos de vianants

Als passos de vianants situats a la via Laietana a tocar de la plaça de l’Àngel i el carrer de l’Argenteria s’hi afegirà un nou pas amb traçat diagonal que connectarà directament aquests dos punts (la plaça de l’Àngel amb el carrer de l’Argenteria). Els passos de vianants situats als dos cantons de la plaça d’Antonio López canviaran: el situat al sud de la plaça es traslladarà al tram central i es farà més gran, mentre que s’eliminarà el pas situat a la vorera de muntanya del carrer del consolat de Mar. Aquesta intervenció començarà la primera setmana d’octubre i s’acabarà a finals de mes. El conjunt de l’obra s’allargarà un any i té un pressupost d’ 1,6 milions d’euros.

El futur de la via Laietana

La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha assegurat que “la reforma no s’acabarà aquí” i ha afirmat que el govern municipal haurà de “repensar” la circulació de vehicles en aquest carrer perquè “la filosofia és guanyar espai per als vianants”.

Millorar els itineraris a peu

Segons el govern municipal, les intervencions que s’han previst serviran per millorar el trànsit a peu dels vianants pels carrers de Ciutat Vella. S’afavoriran itineraris pels barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i pel Raval a través de carrers com l’eix Comerç, Cambó i l’avinguda de la Catedral, o Portal de l’Àngel, Comtal, Sant Pere Més Alt i Sant Pere Més Baix.