El Park(ing) Day es fa des de 2005, s’hi han sumat 170 ciutats, entre les quals hi ha Barcelona, i la iniciativa continua creixent. Quaranta entitats de la ciutat transformen aquest divendres els aparcaments de cotxe en parcs, petits jardins i altres formes d’espai d’ús col·lectiu. L’objectiu és denunciar que a la ciutat es dóna massa prioritat al vehicle privat.

Volen reivindicar una ciutat més sostenible i, per fer-ho, ocupen l’espai que un dia qualsevol seria “propietat” dels vehicles. Es tracta del Park(ing) Day, una iniciativa d’abast internacional que aposta per ciutats que pensin més en les persones que hi viuen i que necessiten espai per al lleure col·lectiu. A Barcelona, 40 entitats coordinades per l’Associació Espai Ambiental, hi participen conjuntament per primer cop. Segons l’organització, la ciutat té un 55% de la superfície de calçada ocupada per vehicles i un 45%, per voreres, fet que consideren insuficient. Diuen, a més, que els nous projectes de ciutat es dissenyen pensant més en el vehicle privat que en els usuaris de transport públic, ciclistes o vianants.

Amb les actuacions al carrer d’aquest divendres, que transformen de manera temporal places públiques d’aparcament de cotxes en parcs, jardins i altres espais alternatius, volen conscienciar la ciutadania de la necessitat d’un altre model de ciutat que redueixi la contaminació atmosfèrica i aposti per una mobilitat sostenible. Un exemple es pot trobar al barri del Carmel, davant la biblioteca, on l’Associació d’Alumnes del centre Ferran Tallada ofereix un espai a l’aire lliure amb llibres, espai per seure-hi i una zona d’intercanvi d’idees sobre el barri. En total hi ha una trentena de punts distribuïts per tota la ciutat, que es poden consultar en aquest mapa. L’acció s’allargarà fins a les set de la tarda.