Per segon cop en aquestes festes, el comandament format per Guàrdia Urbana, Mossos i bombers vigila com es va omplint la plaça. Els cartells penjats dels balcons indiquen els sentits únics de circulació de vianants però sobre l'asfalt de Sant Jaume i als carrers dels voltants, la situació s'ha anat complicant cap a les 12. "Ja no podem passar més, hi ha molta gent i no podem entrar. I amb els nens no volem passar més endavant." "Hem accedit amb facilitat pel carrer de Ferran. La sortida no sé com anirà..." Fins a 20 vegades ha calgut tancar les vies d'entrada perquè a la plaça s'hi superava el límit d'aforament permès, que és de 7.600 persones. Això ha causat embussos importants per exemple al carrer de Jaume I. "Ens fan anar cap amunt, cap avall, cap aquí, cap allà, i al final estem aquí tots parats. Potser sí que podríem entrar perquè normalment hi ha moviment dins la plaça, no et quedes aturat." De fet, dins la plaça, s'ha pogut seguir la jornada castellera amb força comoditat. Un altre punt conflictiu ha estat aquest. Les colles castelleres han accedit a Sant Jaume per la plaça de Sant Miquel i el carrer de la Ciutat, dues vies de sortida segons el dispostiu, la qual cosa que ha confós algunes persones. "Veig que està mal organitzat perquè tothom està intentant entrar per on s'entra i entrar per on se surt i hi ha un tap." "La gent t'arrossega per on vol sortir o per on vol entrar independentment de si estan marcades les indicacions." Segons l'Ajuntament, els tancaments dels accessos han estat puntuals i el dispositiu s'ha desenvolupat sense incidents.

Només 15 minuts després que la diada castellera engegués dins la plaça de Sant Jaume, el Centre de Comandament Avançat ha ordenat tancar l’entrada pel carrer de Jaume I. L’operació s’ha repetit fins a 20 cops a la resta d’accessos, és a dir, als carrers de Ferran i del Bisbe. Segons l’Ajuntament, el tancament s’ha produït de manera intermitent i puntual en funció de com evolucionava el límit d’aforament a la plaça, que és de 7.600 persones. Però les tanques que barraven el pas de visitants han causat importants embussos en carrers com el de Jaume I. Per contra, dins la plaça la jornada castellera s’ha pogut seguir amb força comoditat.

En algunes vies de sortida també s’han produït taps de gent. Les colles castelleres han accedit a Sant Jaume per la plaça de Sant Miquel i el carrer de la Ciutat, dos punts regulats com a sortides segons el dispositiu. Això ha confós algunes persones i ha donat més feina al personal que controlava els accessos.

L’Ajuntament qualifica d’èxit la prova pilot

En el marc del balanç de la Mercè 2014, el consistori barceloní ha qualificat aquest dispositiu d’èxit ja que consideren que “ha estat eficaç i ha garantit la seguretat i la mobilitat” durant els dos dies de castells a la plaça de Sant Jaume. El primer dia també es va desenvolupar amb normalitat i, fins i tot, amb més tranquil·litat que avui. No és estrany. La diada castellera del dia 24 compta amb la participació de sis colles, el doble que les del dia 21.