Més d’una desena de radars a Barcelona controlen la velocitat de cotxes, motos i la resta de vehicles als carrers de la ciutat cada dia. Actualment, el mapa de radars de Barcelona n’inclou més d’una desena d’actius. Es troben situats majoritàriament als accessos de Barcelona, com l’avinguda Diagonal o la ronda de Dalt.

En breu, però, l’Ajuntament posarà en marxa prop de 50 nous radars a Barcelona, ja que se n’està fent la licitació: 4 radars de tram, 32 radars de punt i 12 més que s’instal·laran al voltant d’escoles i instituts.


Aquest mapa inclou tots els radars de Barcelona que ja estan actius, en color verd, i en color taronja pots conèixer quins seran els propers que entraran en funcionament.


5 radars de tram: un, al túnel de les Glòries

És un dels últims radars anunciats: el radar de tram del túnel de les Glòries, però encara no està instal·lat. Es tracta d’un radar de tram que controlarà la velocitat a 50 km/h, al llarg d’1,2 quilòmetres. Els senyals, però, ja l’anuncien a la boca del túnel de la Gran Via amb Padilla. La previsió és que el radar de tram a les Glòries s’activi quan el sentit Llobregat del túnel estigui obert.

Actualment, l’únic radar de tram actiu està a la ronda de Dalt, entre la plaça del Karl Marx i el Nus de la Trinitat. S’hi va instal·lar el 2015 i es calcula que les infraccions per velocitat s’hi han reduït un 74 %. Tot i que encara no multen, també hi ha radars de tram al túnel de la Rovira i al túnel de Badal. L’Ajuntament de Barcelona també té previst col·locar un cinquè radar de tram a la ronda del Litoral, entre la Barceloneta i Miramar.

44 nous radars a Barcelona

A banda dels radars de tram, durant el primer trimestre del 2022 el consistori té previst començar a instal·lar 32 radars de punt en carrers de Barcelona on s’ha detectat més sinistralitat o més infraccions, com la travessera de Dalt, el carrer de Pau Claris o Balmes. Els pots consultar al mapa dins la categoria de punts previstos, en color taronja.

12 radars prop d’escoles i instituts

El mapa de radars a Barcelona també n’inclou una dotzena més que es col·locaran en entorns escolars, on la velocitat màxima serà de 30 km/h. Segons fonts municipals, aquest paquet també està en procés de licitació.

El sistema de radars a l’interior de la ciutat es completa amb 30 radars pedagògics més que funcionaran de forma rotativa. Els radars pedagògics només mesuren i informen de la velocitat a través d’uns panells, però no sancionen.

Més de 240 radars a Catalunya

Al conjunt de la xarxa viària de Catalunya, el Servei Català de Trànsit disposa de 241 radars a Catalunya fixos que controlen la velocitat, segons el portal de dades obertes de la Generalitat (2021). Els més propers a Barcelona es troben als accessos per la C-31, que ara és de tram (Badalona i el Prat de Llobregat), la B-20 (Santa Coloma de Gramenet), la C-58 (Can Cuiàs), els túnels de Vallvidrera i la B-23 (Sant Joan Despí).