Quants radars hi ha a Barcelona el 2023 en funcionament? La ciutat té 34 radars que controlen la velocitat del trànsit motoritzat i imposen sancions. La majoria són a l’interior de l’entramat urbà, però també n’hi ha a les rondes i als accessos a Barcelona, com la ronda de Dalt, la Diagonal o el túnel de les Glòries. D’altra banda, també hi ha 28 radars pedagògics, que informen els conductors de la velocitat a què circulen però sense multar.

El mapa de radars de Barcelona els inclou tots, tant controls de punt com de tram i pedagògics. Aquest interactiu permet saber on són els fixos, però l’Ajuntament remarca que la Guàrdia Urbana també pot instal·lar radars mòbils a qualsevol punt de la ciutat. D’altra banda, és important tenir en compte que els que hi ha a la ronda de Dalt, la del Litoral i la del General Mitre no estan marcats al punt exacte on es troben, ja que no se n’ha fet pública la ubicació concreta per motius de seguretat viària, segons fonts municipals.

Canvis en els radars d’entorns escolars

Des del mes de gener, el nombre de punts on s’imposen multes per excés de velocitat ha augmentat considerablement. Fins ara, hi havia 12 radars de punt i cinc de tram que imposaven sancions, però a començaments d’any se n’hi van sumar 17 més: cinc als carrers amb més sinistralitat i 12 al voltant d’escoles i instituts.

En el cas dels controls ubicats en entorns escolars, però, la velocitat màxima varia. Durant l’agost es fixarà en 50 km/h, i a partir del setembre el topall dependrà de l’hora i el dia. De dilluns a dissabte entre les 7h i les 22 h es podrà circular com a màxim a 30 km/h, mentre que a les nits, els diumenges i els festius es podrà anar a 50 km/h.

Radars de tram, des del 2016

El primer radar de tram que es va instal·lar a la ciutat va ser el de la ronda de Dalt, entre la plaça de Karl Marx i el nus de la Trinitat, i va començar a multar el 2016. Segons l’Ajuntament, en la fase de proves de l’aparell les infraccions per velocitat es van reduir un 74 %. Sis anys després, el consistori va posar en marxa quatre de nous el 2022. Els aparells estan situats a la ronda del Litoral, el túnel de la Rovira, el túnel de Badal i el túnel de les Glòries.

El consistori va anunciar el 2021 que s’instal·larien 44 de radars nous per reduir la sinistralitat a l’interior de la ciutat. Se’n preveien en punts com la Gran Via, l’avinguda Diagonal, Aragó, Pau Claris o el carrer de Sants. Finalment, però, la majoria no han tirat endavant, en espera d’avaluar l’impacte dels que hi ha ara.

Prop de 250 radars a Catalunya

Al conjunt de la xarxa viària de Catalunya, el Servei Català de Trànsit té 247 radars fixos que controlen la velocitat les carreteres catalanes, segons el portal de dades obertes de la Generalitat (2023). Els més propers a Barcelona es troben als accessos per la C-31, que és de tram (Badalona i el Prat de Llobregat), la B-20 (Santa Coloma de Gramenet), la C-58 (Can Cuiàs), els túnels de Vallvidrera i la B-23 (Sant Joan Despí).