carnet conduir 17 anys

(ACN) Els ministres de transports de la Unió Europea aposten per crear un “esquema europeu” per permetre conduir als 17 anys de manera acompanyada. Ho han pactat en el marc de les negociacions amb el Parlament Europeu, l’altre colegislador en aquest àmbit, per revisar les normes sobre el permís de conduir i l’intercanvi transfronterer d’informació.

D’aquesta manera, els ministres de transport avalen la proposta feta per la Comissió Europea al març, que ja va plantejar que els joves puguin treure’s el carnet de conduir amb 17 anys si van amb un adult. Els 27 volen, a més, que s’apliquin normes més estrictes als conductors novells, almenys els primers dos anys.

Canvis en els permisos i mecanismes de control

Els ministres de Transports també han acordat implementar un permís de conducció digital a tot el bloc i mantenir de forma voluntària la reducció dels períodes de validesa dels permisos de conducció de les persones grans. A més, aposten per “reformular” el període de prova tenint en compte les competències dels estats membre, així com les pràctiques establertes.

En les noves normes, els 27 també defensen poder fer un examen teòric, en determinats casos. Un exemple seria quan algú resideix en un estat membre però té la ciutadania d’un altre país també de la Unió Europea. Igualment, volen que hi hagi un “esquema més clar del control de l’aptitud física i mental” per al conductor en el moment d’emissió i renovació del permís.   

L’acord entre els 27 arriba després que la Comissió Europea presentés al març la seva proposta per reforçar la seguretat vial. Un cop fixat el seu posicionament, ara el Consell i el Parlament Europeu han de negociar per pactar la normativa definitiva.