Imatge d'unitat insòlita de l'oposició a l'Ajuntament. CiU, C's, ERC, PSC i PP han escenificat una entesa per reclamar al govern consens a l'hora de decidir res sobre el tramvia. Estan a favor de la connexió, però demanen que no es doni per feta la unió per la Diagonal i que s'estudiïn totes les alternatives. XAVIER TRIAS, president del Grup Municipal del CiU "Creiem en un debat eminentment tècnic on totes les opcions siguin possibles, també la dels busos elèctrics." CARINA MEJIAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Si bé tothom està convençut que és important connectar les dues xarxes, potser en el que no estem tan d'acord és com s'ha plantejat per part del govern." ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Estem a favor del tramvia, estem en contra de les presses i de la precipitació i de començar la casa per la teulada." ALBERTO FERNANDEZ DIAZ, president del Grup Municipal del PP "Aquesta connexió del tramvia s'ha de fer sense precipitació, amb rigor i amb transparència." El PSC no hi ha enviat el president del grup per motius d'agenda, però en plena negociació pel pressupost i un acord de govern, ha demanat realisme. DANIEL MODOL, regidor del PSC "Els diners són els que són i el pressupost és el que és. I estem posant en marxa una L9, un pla de barris, i es parla d'un tramvia. Nosaltres diem: no s'arribarà a tot. La CUP veu en la foto d'avui un interès per desgastar el govern. Diu que no els hi han convidat i ha reclamat un tramvia 100 % públic. JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "En cap cas avalarem una privatització. I a dia d'avui, el Tram per la Diagonal és una privatització del transport públic." El govern ha volgut posar bona cara a l'envestida de l'oposició i ha assegurat que s'estudien totes les opcions, no només la connexió per la Diagonal. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "Nosaltres som ferms defensors que la unió del tramvia s'ha de fer per la Diagonal. Malgrat això, nosaltres hem incorporat des del començament que aquests informes analitzin les diferents opcions que poden existir." El manifest dels cinc partits també reclama prioritzar la inversió municipal a fer arribar el metro a la Zona Franca. Des del govern afirmen que aquesta inversió i la del tramvia són perfectament compatibles.

Els grups han pactat un manifest que recull que abans de prendre cap decisió sobre la connexió de les dues xarxes es tinguin en compte les condicions tècniques i financeres i el consens entre els grups, i no donar per feta la connexió per la Diagonal. Consideren que decisions com aquesta han d’estar basades en estudis rigorosos i havent consultant totes les parts implicades. En aquest sentit, han assenyalat que cal un consens ampli entre tots els grups municipals i un debat polític abans de prendre cap decisió.

Convergència i Unió demana que s’estudiï l’opció del bus elèctric com a alternativa mentre que Ciutadans, ERC i el PP demanen que no hi hagi precipitació a l’hora de prendre una decisió sobre el traçat i el finançament i el PSC vol que es prioritzi la inversió a l’L10 del metro.

En aquest sentit, Xavier Trias, de CiU, ha assenyalat que l’opció del transport públic per la Diagonal “és decisiva per a la ciutat” i ha recordat que “no ens podem equivocar ja que no hi haurà marxa enrere”. Des de Ciutadans, Carina Mejías ha remarcat que cal “un debat polític per construir aquest consens” i Alfred Bosch, d’ERC, ha afegit que estan a favor de la connexió del tramvia però volen que es faci sense “presses ni precipitació”. Daniel Mòdol del PSC ha afirmat que esperen uns estudis tècnics “que no arriben” i que no s’acaben de creure que es puguin tirar endavant a l’hora iniciatives com el Pla de barris, l’L10 i la connexió del tramvia. Finalment, des del PP, Alberto Fernández Díaz, ha dit que cal prendre una decisió sense precipitació per tal que “no s’hipotequi l’Ajuntament”. La CUP, únic grup de l’oposició que ha no estat present, l’objectiu d’aquesta trobada és desgastar el govern municipal i han recordat que no donaran suport a cap connexió del tramvia si és privatitzat.

Des del govern municipal, la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que malgrat que són partidaris que la connexió del tramvia es faci per la Diagonal, el govern municipal estudia totes les possibles connexions i, fins i tot, models de transport.