El tinent d’alcalde de Lleida, Rafael Peris, i l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, han defensat la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern ja que consideren que té “molt a guanyar i res a perdre”. Han afegit que és un projecte que tindrà un impacte al conjunt de Catalunya i permetria millorar les infraestructures dels territoris dels Pirineus. Han afirmat que l’esdeveniment “situaria els Pirineus al món” i que cal que sigui “un projecte de país”.

Des del govern municipal, Jaume Asens ha recordat que aquesta seria “la candidatura de l’estat espanyol”, que s’està plantejant en el marc d’un procés de ruptura a Catalunya. A més, Asens considera que Barcelona ha d’acompanyar la candidatura però que qui l’ha de liderar ha de ser la Generalitat i, per tant, s’ha de debatre al Parlament.

Des de l’oposició, la regidora de CiU Maite Fandos ha defensat el manteniment de la candidatura ja que considera que és una “oportunitat per a tothom” que no cal desaprofitar, mentre que des de Ciutadans,Santiago Alonso ha afirmat que cal veure “si es tracta d’un projecte que il·lusiona”, i si “és important per a les persones”.

Des d’ERC, Juanjo Puigcorbé ha demanat una actitud més positiva al govern municipal i ha afegit que “Barcelona ha de ser generosa amb el territori”. El socialista Jaume Collboni, que presideix la comissió, ha contestat Jaume Asens: “És Barcelona qui s’ho ha de creure”, li ha dit. “Si és un bon projecte per a la ciutat i per al país és Barcelona qui ha de liderar”, ha afegit. En la comissió no han estat presents ni representants del PP, que ja van dir que no compartien ni el fons ni la forma de la comissió, ni de la CUP, que ha estat en contra de la candidatura des de l’inici.

En la comissió també hi han participat diversos experts que han parlat sobre la implantació i el desenvolupament territorial que suposaria la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern. En les diverses aportacions s’ha considerat que seria prioritari millorar les infraestructures i el transport públic dels Pirineus i que les Olimpíades no poden ser la base de les polítiques de muntanya a Catalunya.

Barcelona-Pirineus va ser impulsat per l’exalcalde Jordi Hereu, ho va heretar Xavier Trias i l’alcaldessa, Ada Colau, va descartar la candidatura pocs dies després de guanyar les eleccions municipals i formar govern en considerar que no hi havia prou consens i admetre que no és una prioritat de l’executiu. La renúncia de Colau va forçar part de l’oposició a convocar un ple extraordinari el juliol passat per debatre la decisió “precipitada”, van dir, de l’alcaldessa. En aquell plenari es va aprovar crear una comissió de seguiment que estudiés la possibilitat que Barcelona tornés a presentar la candidatura.