L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dijous que es posarà en marxa un autobús llançadora que sortirà des de la parada de metro d’Alfons X i arribarà fins a l’entrada del Parc Güell. Aquest transport específic està pensat per a turistes que vulguin visitar el recinte. El govern municipal té previst que el servei comenci a funcionar abans de l’estiu vinent, sense concretar-ne la data. L’objectiu principal de la mesura és descongestionar de visitants les dues línies de bus regular (24 i 92) que circulen fins al parc. La intenció és incentivar el turista a agafar el metro fins a la parada d’Alfons X i, des d’allà, connectar amb el bus llançadora.

Es calcula que el nou servei facilitarà l’accés als visitants que s’acosten fins al parc a peu, que representen un 80 % del total i d’aquests, un 60%, fa servir el transport públic.

El servei del bus llançadora farà el recorregut en 30 minuts

El bus tindrà un servei molt ampli, serà continu des que obre i fins que tanca la zona monumental regulada del parc. La parada d’inici serà a la plaça d’Alfons el Savi i el final del recorregut per arribar al parc serà la carretera del Carmel. El temps a fer el trajecte serà de 28 minuts i el servei s’oferirà tant per als que pugin fins al parc com per als que baixin. L’autobús està pensat per als turistes que comprin l’entrada per visitar la zona monumental. Aquest tiquet per accedir al parc estarà incorporat en el preu del bus llançadora.  L’entrada a la zona monumental costa 8,5 € i quan entri en funcionament la llançadora costarà 10 €. Es calcula que utilitzaran el nou servei entre un 50 % i un 60 % dels visitants de l’àrea de pagament. També podran agafar aquest bus de forma gratuïta els veïns que tinguin la targeta del Parc Güell.

parada bus 92 parc guell

Se suprimiran parades de les línies del 24 i el 92

Una de les actuacions que ha previst el govern municipal és que les parades de les línies d’autobús 24 i 92 més properes al parc quedaran anul·lades a partir de novembre. Són la parada 1216 i 1220. La intenció que, amb aquesta mesura, els turistes no facin ús d’aquestes línies i no les saturin. Ara bé, els veïns que fan ús del servei també perdran aquestes parades que fan servir per arribar a casa i hauran d’utilitzar les parades anteriors o posteriors de cadascuna de les línies.

bus 92 circulant parc guell

La demanda dels veïns per posar fi a la congestió dels busos

Una de les queixes dels veïns de la zona ha estat durant anys que els busos que utilitzen estan saturats de turistes i que en molts casos han de deixar-los passar sense pujar perquè van molt plens. A més de formar-se aglomeracions constants a les parades que no permeten el pas dels veïns. Precisament, una de les propostes que feien els veïns era que l’Ajuntament incorporés un bus llançadora per als visitants. El que no tenien previst és que el govern municipal també decidiria suprimir les parades de busos regulars que s’aturen davant del parc.

Les propostes per descongestionar de visitants el transport públic s’han consensuat amb diverses associacions veïnals, entitats i escoles dels entorns del parc. Ara bé, la Plataforma Defensem el Park Güell no està d’acord amb la mesura. Considera que “és insuficient” i que no millorarà gaire la situació actual de congestió de turistes en els autobusos tradicionals. Tampoc no els agrada perdre dues parades de davant del recinte.