El Servei Català de Trànsit ha posat en circulació quatre equips mòbils d’informació viària (EMIV) per captar possibles incidències a la xarxa de carreteres i també retencions. Actualment Trànsit disposa de prop de 500 càmeres fixes a tota la xarxa viària, però ara, amb aquests nous equips mòbils, podran arribar a cada quilòmetre de carretera per captar l’estat del trànsit en temps real. La subdirectora general de Gestió del Trànsit, Cristina Pou, assegura que els equips mòbils permetran poder reaccionar més ràpid en situacions conflictives, com ara les retencions durant l’operació sortida i tornada. 

L’objectiu principal és millorar la seguretat dels conductors i prevenir situacions de perill. Aquests equips, amb càmeres d’alta definició col·locades al sostre, es comuniquen amb el Centre d’Informació Viària de Catalunya, que poden posar-se en contacte, per exemple, amb la Guàrdia Urbana, si hi ha una incidència a la ronda de Dalt o la ronda litoral.

Els nous equips circularan, sobretot, durant els caps de setmana, ja que és el moment en què la mobilitat és més intensa. Les imatges en temps real ofereixen la possibilitat al centre de control d’activar un carril en direcció contrària amb cons per quan hi ha congestió de vehicles en alguna via. Des de Trànsit recorden que la funció dels EMIV no és detectar infraccions ni sancionar, però sí que enregistren les imatges per, en cas d’accidents o conduccions temeràries, poder investigar les causes del sinistre o denunciar el conductor.