El primer dia laborable amb el decret d’alarma en marxa pel coronavirus ha fet modificar el comportament del passatge del metro d’una manera que TMB no tenia prevista. Segons TMB, aquest dilluns al matí, entre les 6 i les 7 hores, s’ha produït una demanda superior a l’esperada. Transports Metropolitans ho defineix com un “avançament de l’hora punta” que ha provocat situacions de concentració de persones a les línies 1 i 5. Per això, a partir de dimarts, aquestes línies oferiran tota l’oferta possible en aquesta franja.

La mesura podria anar acompanyada d’altres com ara la de controlar els accessos a les estacions si arriben a haver aglomeracions. Un extrem que s’està estudiant i que es posaria en pràctica en moments puntuals.

Hora punta avançada amb un 51 % del passatge habitual

Entre les 6 i les 7 hores del matí la disminució de viatgers respecte a un dia habitual ha estat d’un 49 %, una dada que a partir de les 7 del matí ha passat a ser del 73 %  i que a partir de les 8 ha assolit el 81 %. Si es miren les dades de la darrera setmana, dilluns 9 de març, fa només set dies, la reducció de passatge va ser de només del 2,8 %. Una xifra que s’ha anat incrementant de forma exponencial fins al 84,6 % de reducció registrada diumenge, 5 de març.

Aquest dilluns s’està oferint entre un 65 i un 75 % del servei que seria habitual en un dia feiner. Segons TMB, aquesta és la màxima capacitat de transport que es pot mantenir amb el personal disponible.