(ACN)  Comertia, l’associació catalana de l’empresa familiar al detall, calcula que menys del 25 % dels comerços del país tornaran a obrir a partir d’aquest dilluns, 4 de maig, data en què el Govern espanyol té previst autoritzar la posada en marxa dels negocis detallistes. Tal com explica a l’ACN el president de Comertia, David Sánchez, una gran part dels establiments “no han tingut la capacitat de preparar-se per dissenyar una estructura de cita prèvia”, un element imprescindible per garantir la seguretat de clients i treballadors. Per Sánchez, l’obertura de pràcticament tots els comerços es produirà a partir l’11 de maig. Segons Comertia, perruqueries, estètiques i clíniques veterinàries són els negocis més ben preparats per aixecar la persiana.

El president de l’associació també destaca que la resta de negocis obriran de forma residual. “També hi haurà alguna obertura en sectors com el moble o els electrodomèstics i en botigues que tinguin un alt control de la seva clientela de confiança”, indica. Per altra banda, destaca que els negocis relacionats amb l’hostaleria es troben en una situació particular, i és que aquells locals que no disposin d’una terrassa suficientment gran decidiran no obrir per falta d’ingressos.

Des de Comertia valoren la normativa de forma positiva i afirmen que el clima que es respira entre els comerciants és “d’esperança”. Per l’associació, recuperar l’activitat comercial és “fonamental”, ja que el sector genera el 17 % de l’ocupació a Catalunya. En aquest sentit, Sánchez fa una crida als consumidors. “És important que no ajornem les compres; tothom que tingui capacitat per poder consumir, que ho faci”, diu el president de l’associació.

Dubtes constants

Tot i la tornada de l’activitat comercial, Comertia lamenta que la gran quantitat de dubtes que han generat les mesures proposades pel Govern espanyol. De fet, el decret que ha de permetre l’obertura dels establiments comercials encara no ha aparegut al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). “Per sort, el sentit comú i la passió dels comerciants està per sobre de tot”, assenyala Sánchez, que assegura que tots els locals mantindran unes bones pautes de neteja i desinfecció.

Pel president de l’agrupació, ha faltat “lideratge” durant la crisi del coronavirus. No obstant això, ha destacat la col·laboració que ha mantingut el teixit associatiu durant els últims dies per tirar endavant la situació. “Durant els últims dies ens hem queixat de la sensació d’improvisació constant pel que fa a l’aplicació de mesures”, assenyala David Sánchez. És per això que demana “claredat” i també una “dotació més gran de mitjans” perquè els comerços puguin complir totes les normes de seguretat per evitar un rebrot del coronavirus.