L’Acadèmia Catalana de la Música ha emès un comunicat per fer arribar les seves consideracions sobre el concert als balcons Barcelona, ens en sortirem, que davant la polèmica sorgida en les últimes hores pel malestar dels artistes davant les despeses de la producció, finalment no es durà a terme el proper dissabte, 9 de maig.

Falta de comunicació i ús partidista

L’Acadèmia veu amb preocupació la “perillosa dialèctica política i social” que ha generat la polèmica, contraposant la celebració de la música a la salut dels ciutadans. L’entitat lamenta, “tot i les bones intencions del projecte i les perspectives que aquest podria haver generat”,  la gestió comunicativa que se n’ha fet i es manifesta en contra “de qualsevol intent d’utilitzar la música i la cultura, per una banda, com a eina propagandística i, per l’altra, com a recurs o instrument per atacar adversaris polítics”. Segons l’entitat, la situació actual del sector ja és prou inestable i complexa com per haver d’afrontar, també, la “utilització partidista”.

Sector precaritzat

Segons l’entitat, el sector musical i cultural es troba immers en una crisi sense precedents, en què la major part dels professionals no només veuen la seva activitat aturada sinó que tampoc no es podran acollir a cap ajuda. N’és exemple la manca de polítiques públiques i de regulació en el col·lectiu que, com subratlla l’entitat, genera dinàmiques laborals precàries en la cadena de valor, tant en contextos amateurs com en contextos altament professionalitzats. L’entitat recorda que “la música és una expressió humana, social i cultural que ha acompanyat sempre els humans”, tant individualment com també com a col·lectiu. És per això que, l’Acadèmia Catalana de la Música, defensa la lliure pràctica de la música sense haver de formular “acusacions sobre el seu ús frívol” o amb intenció de menystenir la situació actual.