El Col·legi d’Advocats de Barcelona alerta dels riscos de la implantació del passaport covid i, sobretot, el desenvolupament d’iniciatives privades en aquesta línia. El president de la Comissió Transformació Digital de l’ICAB, Rodolfo Tesone, ha reclamat “mesures i garanties” al programa ‘reset’, de betevé. El més important, ha dit, és que “la finalitat ha de ser molt limitada”, de manera que no es pugui fer un ús indegut de les dades mèdiques de la ciutadania.

“L’ús d’aquest passaport només ha de ser per la lliure circulació i per la mobilitat, i aquí és on està el risc”, ha advertit Tesone, que ha insistit que “hi ha moltíssims riscos que la iniciativa privada faci un ús indegut d’aquesta informació“. Aquest expert ha posat d’exemple la possibilitat que una cadena hotelera pogués exigir el passaport per allotjar-se als seus establiments o bé que s’establís com a requisit en processos de selecció laboral o en la restauració.

Accés restringit

Per blindar la privacitat de les dades, Tesone creu que l’accés a la informació del passaport ha de ser “molt restringit” i amb les “màximes garanties de seguretat”. Només l’haurien de poder consultar “els operadors que formin part de la plataforma”. Tesone alerta de la possibilitat que doni “una dada encoberta de salut”. Al mateix programa, però, la portaveu de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Carlota Martí, ha remarcat que només es podrà veure el “check verd” i que no es podrà saber si la persona ha passat la covid, si està vacunada o si té una prova negativa.

Martí també ha puntualitzat que el passaport “no seria limitant” i que tenir-lo és “per facilitar que viatgem”. Així, no es podrà fer servir per impedir l’accés a un avió. Segons Martí, els qui no puguin acreditar que estan immunitzats podran viatjar però hauran de complir les restriccions que imposi el país de destinació, com possibles quarantenes.

Passaport, també per terra i mar

Aquesta responsable de la Comissió Europea també ha remarcat que el passaport no només serà vàlid per viatjar en avió sinó que “serà per moure’t d’un país a l’altre”. Així, també te’l podran exigir si travesses una frontera per via terrestre o si ho fas en vaixell.