rebaixa transport públic
Foto: Marc Lozano

El Govern espanyol ha anunciat que manté els bitllets de Renfe gratis durant tot el 2023. D’aquesta manera, l’executiu central prorrogarà la rebaixa dels títols de transport públic l’any que ve. Ho ha anunciat la ministra María Jesús Montero durant la presentació dels pressupostos generals de l’Estat del 2023. La mesura beneficiarà, també, la xarxa e Rodalies de Catalunya.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha afegit que per això es dotarà Renfe amb 700 milions d’euros. La mesura, pensada per fer front a la crisi energètica, havia d’acabar el 31 de desembre.

La possibilitat d’allargar els preus rebaixats més enllà del 2022 ja es va apuntar a principis de setembre, quan la ministra de Transports, Raquel Sánchez, va dir que “si s’ha de prorrogar, es prorrogarà”. Ara bé, aleshores Sánchez deia que era massa d’hora per avançar res.

Renfe gratis, però… què passarà amb els títols integrats?

Així, els títols multiviatge de Renfe continuaran sent gratuïts. En concret, els abonaments multiviatge de Rodalies o mitjana distància. Falta saber, però, què passarà amb els títols integrats. Quan el Govern espanyol va anunciar l’abaratiment dels transports per primera vegada, va parlar d’una rebaixa del 30 % dels títols autonòmics i locals. I la Generalitat es va avenir a posar diners per completar el descompte fins al 50 %.

El govern català, per tant, haurà de decidir si també allarga aquesta aportació addicional per mantenir els títols integrats a meitat de preu.