gratuitat bitllets rodalies Renfe
Foto: Marc Lozano

(ACN / redacció) El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la gratuïtat dels abonaments de Rodalies i mitjana distància de Renfe a partir de l’1 de setembre i durant quatre mesos. Sánchez ha fet l’anunci durant el seu primer debat de política general, que ha començat aquest dimarts al Congrés dels Diputats.

Inicialment, el Govern havia anunciat una rebaixa del 50 % dels abonaments de transport públic estatal i del 30 % dels autonòmics i locals, que les administracions podien completar fins a arribar al 50 %. De fet, la Generalitat ja va anunciar que així ho faria. Ara, però, Sánchez amplia aquesta bonificació fins al 100 % en el cas de la xarxa de trens.

Beca complementària de 100 euros al mes

Sánchez també ha anunciat que incrementarà els 2.134 milions d’euros que ja destina a beques. “Tots els estudiants de més de 16 anys que ja gaudeixen d’una beca rebran una beca complementària de 100 euros al mes”, que beneficiarà 1 milió de persones a l’Estat. Rebran aquesta beca entre setembre i desembre d’aquest any.

Assumeix el repte de la inflació

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha obert el debat de política general abordant el que considera que és el principal problema de la societat i l’economia espanyola, “la inflació”. Ha afirmat que és “plenament conscient de “les dificultats de la majoria de la gent” perquè “sé que el salari cada vegada dona per menys”, que “costa arribar a final de mes” i que “l’escalada de preus està fent més difícil fer el que abans ja era difícil”.

“Sé que per culpa de la inflació molts ciutadans han de posposar projectes”, ha dit, i “me’n faig càrrec perquè portem anys de sacrificis”. “Comprenc l’enuig i la frustració, perquè també és el meu, i em faig càrrec en conseqüència de l’estat d’ànim de la gent”.

“Haurem d’adoptar mesures d’estalvi energètic”

El president espanyol ha recordat que fruit del tall del gas rus per la guerra, l’Estat —com està fent Europa— haurà “d’adoptar mesures d’estalvi energètic”. “Haurem d’incrementar el teletreball, fomentar el transport públic, abaixar la calefacció o apujar la temperatura de l’aire condicionat”. “Podem fer-ho i ho farem”, ha sentenciat.