Google estrena un informe diari sobre com ha canviat la mobilitat dels ciutadans amb el confinament per la crisi del coronavirus i el decret d’estat d’alarma, que només permet desplaçar-se per raons justificades i si s’és treballador de serveis essencials. Google no pretén prendre aquest anàlisi com un diagnòstic mèdic, sinó com una guia per entendre la mobilitat de les persones en el dia a dia.

Per això, es pot conèixer com han variat els desplaçaments des de l’esclat de la covid-19 a Espanya per sectors, i també per comunitats. A Catalunya, s’ha reduït un 94 % la mobilitat cap a llocs com restaurants, cafeteries, centres comercials, museus, llibreries i teatres, espais tancats de forma obligatòria pel Govern espanyol.

mobilitat catalunya coronavirus

Els desplaçaments a llocs com mercats, supermercats, botigues d’alimentació i farmàcies han caigut un 75 % i un 90 % a parcs públics i jardins, platges i espais per a gossos. En comparació amb els dies d’abans de decretar el confinament, també s’ha reduït la mobilitat cap a les parades de transport públic, com el metro, i altres estacions de tren i autobús (88 %).

Només un -64 % de desplaçaments als centres de treball

Destaca, però, que només s’ha rebaixat un 64 % la mobilitat cap als centres de treball, una xifra que podria augmentar, ja que aquestes són dades fins al 29 de març, abans que el Govern espanyol anunciés l’enduriment del confinament, que va iniciar-se oficialment el 31 de març, permetent només el desplaçament dels serveis essencials.

L’única mobilitat que creix és la dels desplaçaments cap a casa i al lloc de residència. A Catalunya, ha augmentat un 21 %. La majoria de xifres són similars a la resta de comunitats autònomes i a les d’Espanya a escala global.