L’Escola Rius i Taulet està ubicada a la plaça de Lesseps entre els carrers de Maignon, Mare de Déu del Coll i l’avinguda de Vallcarca. Una zona amb trànsit dens i amb dades de contaminació altes. Per això, les famílies fa temps que reclamen una pacificació dels entorns. Ara, que des de l’Ajuntament s’estan fent accions per millorar els accessos dels centres educatius, creuen que en aquesta escola és urgent intervenir.
Soroll i fum, el paisatge habitual
Les últimes dades sobre la contaminació als entorns de les escoles de Barcelona, indiquen que l’Escola Rius i Taulet està entre les 50 primeres posicions dels 750 centres del llistat. Aquestes xifres s’extreuen de l’aplicació publicada per la plataforma veïnal Eixample Respira.
Les famílies diuen que el fum i el soroll són el paisatge habitual, per això reclamen una intervenció, no només pel fum, sinó també per la seguretat dels infants. El David Montfort de l’AFA de l’Escola Rius i Taulet assegura que la zona és “el nus de la Trinitat de Gràcia, és a dir, som una escola envoltada d’una massificació de la circulació brutal. La nostra vida sempre ha estat això, envoltada de fums i de soroll. És un trànsit tan elevat i tan proper a tota la mainada que entra a l’escola, que de vegades pot resultar un perill”.
Reduir a un carril la circulació
Expliquen que el tram més perillós és l’accés al centre escolar per la porta ubicada al carrer de Maignon. En aquest punt la vorera és molt estreta i els infants estan a tocar del trànsit. Ara, s’hi ha fet una intervenció provisional. S’hi han col·locat tanques i agents de la Guàrdia Urbana vigilen el trànsit a l’entrada i sortida dels infants. Tot i això, les famílies creuen que una solució per disminuir la circulació seria reduir a un carril els carrers de Maignon i de la Mare de Déu del Coll i ampliar-ne la vorera.
Un refugi climàtic envoltat de trànsit
L’Escola Rius i Taulet és un dels 11 centres escolars que s’han convertit en refugis climàtics, s’hi han implementat solucions contra la calor als edificis i s’han transformat els patis incorporant vegetació, espais d’ombra i punts d’aigua. Per les famílies, però, ara l’escola és un oasi envoltat de fum. “És una ironia, el nostre entorn és una disbauxa climàtica, d’estar passant cotxes, bé al final és això, anar a l’escola que és una cosa que hauria de ser divertida, rica i passar-ho bé, de vegades es converteix en una angoixa, en aquest sentit”, afirma el David Montforte.
Pacificar la zona nord de Gràcia
L’accés principal del centre per la plaça de Lesseps tampoc no millora, ja que tot i tenir una vorera molt ample és a tocar del que les famílies anomenen “una autopista urbana”. De fet, aquest encreuament és un dels punts de negres de contaminació de la ciutat. Des de l’AFA de l’escola consideren que, tot i que és difícil modificar la mobilitat de Lesseps, urgeix treballar per la pacificació dels entorns escolars de la zona nord de Gràcia.