Entitats i col·lectius de Vallcarca han engegat la campanya “El fum ens mata” per denunciar la contaminació que es genera al voltant de la plaça de Lesseps i de l’avinguda de Vallcarca. Demanen mesures urgents per reduir els nivells de pol·lució de la zona. Per això, el dia 1 de febrer han convocat una manifestació a les 12 h a la plaça del metro de Vallcarca.

La plaça de Lesseps és un dels punts negres de contaminació de Barcelona. Així ho demostren els mesuraments de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les dades han alarmat el barri, que ha engegat la campanya “El fum ens mata” amb l’objectiu de pressionar perquè s’apliquin mesures urgents per pacificar el barri. “Fer menys propaganda, menys grans paraules”, apunta Andrés Antebi, de l’Assemblea de Vallcarca, “volem mesures immediates que ajudin” a resoldre els problemes de contaminació. De moment, han convocat una manifestació, però les entitats convocants asseguren que hi haurà més accions fins a millorar la situació.

De quatre a dos carrils a l’avinguda de Vallcarca

Una de les vies amb més impacte de contaminació acústica i atmosfèrica de la zona és l’avinguda de Vallcarca. “És una connexió d’aquestes autopistes urbanes que es van projectar en el pla de Porcioles, on hi ha molt pocs semàfors, hi ha molt pocs passos de zebra per poder-la creuar i es prioritza totalment la velocitat”, explica Júlia de Orovio, de Voltes cooperativa d’arquitectura, un dels col·lectius que denuncien la situació. Per això, demanen que es redueixin els carrils de circulació per a vehicles (de quatre a dos).  “Afegir el carril bici, ampliar voreres, afegir verd on ara hi ha els cotxes, no posar el verd on ara hi ha edificacions”, diu De Orovio. També reclamen reduir a un carril al carrer de Bolívar i fer-ne les voreres més amples.

30 col·lectius se sumen a la campanya

Són moltes les AFA de les escoles de Vallcarca, però també de la ciutat que s’han sumat a aquestes demandes. És el cas de l’Escola Rius i Taulet, que s’ubica a la mateixa plaça de Lesseps i on el volum de trànsit és constant. Aquest equipament és un dels més afectats i fa temps que reclama mesures, com també ho fan altres centres del districte, com l’Escola l’Univers o l’Escola Sagrada Família. Com aquest, altres s’han sumat a la campanya. Un total de 30 col·lectius i entitats sortiran dissabte vinent per reclamar un espai més amable i pacificat.