vent garbi calor dimarts 18 juliol

La calor tornarà a fer un pic important aquest dimarts. Tant és així que és probable que es puguin superar alguns rècords històrics a Catalunya per altes temperatures. En aquest sentit, els vents locals hi jugaran un paper decisiu i el garbí serà clau.

Els rècords de calor

La dada a superar són els 43,8 ºC d’Alcarràs i els 43,6 ºC d’Artés de l’onada de calor del juny del 2019. Això pel que fa a la xarxa recent de les estacions meteorològiques automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya, però el rècord absolut a Catalunya és més antic. Segons les dades del Meteocat, durant el juliol del 1982 es van assolir 45 ºC a Sabadell i 44 ºC a Sallent i Martorell, que són les dades de temperatura màxima més altes registrades mai a Catalunya.

L’Empordà, en el punt de mira

El pronòstic per a dimarts ofereix pocs dubtes i indica un màxim de temperatura a l’Empordà i zones properes per a aquest dimarts.

Alguns escenaris indiquen la possibilitat, fins i tot, de superar els 44 ºC a la plana, sobretot al voltant de Figueres, on alguns mapes han arribat a pronosticar fins a 45 ºC. Ara bé, la línia entre aquests registres escandalosos que superarien rècords i entre valors de temperatura més moderats serà molt estreta i anirà lligada al vent de garbí.

Caldrà veure també si la pols en suspensió atenua una mica la temperatura, un fet que acostuma a passar. Però serà el vent qui dicti sentència del que acabarà passant.

Garbí reescalfat, fins on?

I aquí rau el quid de la qüestió. Quina força tindrà el garbí? I la marinada? On es lliurarà aquesta “lluita de titans”?

A hores d’ara la línia se situarà, aproximadament, seguint la línia que dibuixa l’AP7 des de la frontera fins a Figueres i de Figueres fins a Sant Pere Pescador. Cap a l’est d’aquesta hipotètica línia imaginària és probable que la marinada tingui més pes que el vent de garbí reescalfat i, per tant, la temperatura serà menys alta que a l’oest d’aquesta línia, que és on alguns registres podrien tocar rècords històrics.

El model Arome dibuixa una línia molt concreta amb aquesta “lluita” entre marinada i garbí. Es tracta d’una modelització i, evidentment, la disputa es pot produir en llocs diferents dels que mostra el model adjunt. Tot i això, dona una idea clara de per on aniran les coses.

font: Arome, meteociel

En aquest sentit, l’estació meteorològica automàtica que el Meteocat té a Navata sembla que serà una de les que més alt picarà. El punt àlgid en aquesta zona s’entreveu a primera hora de la tarda mentre que és probable que hi hagi màximes de més de 40 ºC més tard (però amb valors absoluts menors que els de l’Empordà) a la Catalunya central i el pla de Lleida.

Un cop fet el pic de calor, la marinada guanyarà terreny i comportarà un descens de la temperatura a l’Empordà que podria superar els 10 ºC en poques hores. Hauran tingut un flaix de calor.

El garbí empordanès, el nostre ponent (que no bufarà)

El vent de garbí arriba molt reescalfat al prelitoral gironí i, fent un símil, podria ser equiparat amb al vent de ponent barceloní, que provoca sovint l’anomenat flaix de calor, un fenomen que aquest dimarts es donarà a l’Empordà.

En el cas de Barcelona, el vent bufarà tot el dia bàsicament de component sud, fluix. És per això que a casa nostra la temperatura màxima, tot i que alta, ni de bon tros assolirà valors desorbitadament elevats.

A partir de dimecres la temperatura podria baixant lentament, tot i que molt transitòriament.