calor barcelona juliol 2023

El pic de calor d’aquesta setmana ja ha passat, amb registres de més de 40 ºC a l’interior de Catalunya. Ara, uns dies d’impàs en què algunes comarques respiraran millor. Cal carregar piles: a l’horitzó ja treu el nas la següent calorada important.

Clar descens de la temperatura… a l’interior

El pas d’un front desgastadíssim i sense activitat pel que fa a la pluja afavorirà una renovació de masses d’aire transitòria.

La massa d’aire tropical i carregada amb molta pols en suspensió marxarà durant unes jornades i n’arribarà una altra, més atemperada i d’origen atlàntic.

font: NOAA

Això comportarà un descens de la temperatura evident a moltes comarques, sobretot de l’interior, on el descens pot arribar a superar els 5-7 ºC entre dimecres i dijous respecte dels valors marcats durant el pic d’aquest dimarts.

Continuarà, evidentment, la calor de ple estiu, però els valors de temperatura marcaran xifres més normals. Quedaran lluny els 40 ºC, si més no durant uns dies.

A la costa notarem poca cosa

Però la costa i el prelitoral en quedaran força al marge d’aquest descens pronunciat. Tant és així que amb prou feines es notarà algun canvi.

Amb l’efecte regulador del mar i una temperatura de l’aigua a més dels 27 ºC, que supera amb escreix, fins i tot, els valors mitjans del mes d’agost, s’entreveu molt complicat que, amb un front tan esquifit i un canvi d’escenari tan poc important, es pugui notar gaire el descens de la temperatura.

És probable, això sí, que la xafogor no sigui tan acusada tot i mantenir uns valors de temperatura semblants als dels darrers dies i és que el que sí que s’entreveu transitòriament és una disminució de la humitat.

Ara bé, termomètricament hi haurà poques variacions i les nits de mal dormir encara ens deixaran registres que, si bé es probable que baixin puntualment dels 25 ºC, continuaran marcant valors molt propers a aquesta marca. De dia, les màximes continuaran al voltant dels 30 ºC.

El canvi més notable en el temps de Barcelona i la costa serà el color del cel, que després d’uns dies blanquinós i de color terrós per la presència de pols en suspensió tornarà a vestir el blau lluent.

Una segona calorada truca a la porta

El respir de l’interior i la lleugeríssima millora en el confort de la costa seran cosa de només un parell de dies.

En aquest sentit, gairebé tots els escenaris que mostren els diferents models meteorològics aposten per una segona glopada contundent, que podria ser similar a la que hem viscut aquest dimarts.

Dissabte tornarem a estar molt per sobre del que és habitual

Una nova massa d’aire d’origen tropical, en aquest cop amb més procedència continental, podria comportar aquesta segona calorada, que començarem a notar el cap de setmana però que tindrà el punt màxim, molt probablement, a principis de la setmana vinent.

Falten molts dies i encara hi ha moltes coses per lligar, però que la calor més intensa tornarà ben aviat és un fet força evident. Els matisos, d’aquí a uns dies.