calor històrica juliol 2023
Dimarts se superaran els 40 graus a moltes zones de l'interior. Meteored

La calor sufocant truca novament a la porta a Catalunya. Dilluns serà el punt de partida d’un nou episodi d’altes temperatures que viurà el moment àlgid dimarts, jornada en la qual se superaran còmodament els 40 ºC a diverses localitats de l’interior i ponent. La calor serà més continguda a la costa, tot i que la xafogor es farà notar amb ganes.

Aquest episodi de calor extrema, el qual podria ser més intens que el de la setmana passada, no serà exclusiu de Catalunya o de la península Ibèrica. També afectarà de ple tot l’àmbit mediterrani i el sud del continent europeu.

Una bombolla d’aire molt calent en altura que s’estén pel Mediterrani

La calor ja ha estat molt intensa al llarg de les darreres jornades a l’àmbit mediterrani. Dissabte, 15 de juliol, ja es van superar els 45 ºC a Turquia o els 44 a Creta (Grècia). La calor també va ser molt intensa a Alemanya, amb 37 ºC a Stuttgart.

La calor, malauradament, anirà a més les pròximes hores. Els mapes del temps seran especialment contundents a partir de dilluns. Una bombolla d’aire calent, amb registres de temperatura pròxima als 30 ºC a la capa de 850 hPa (1.500 m) s’estendrà per tot el Mediterrani, d’oest a est, i s’endinsarà també cap a molts països del sud i el centre del continent Europeu.

Temperatura prevista a la capa de 850 hPa (1.500 m) per a dimarts, 18 de juliol, a la tarda. Font: Meteored/ECMWF

Dimarts podria ser el dia àlgid pel que fa a la calor als països que envolten el Mediterrani central i occidental. A Catalunya, però també a França, Itàlia, Alemanya, Suïssa, Àustria, així com als països dels Balcans i Grècia podrien fregar-se rècords de temperatura màxima.

Temperatura màxima prevista per a dimarts, 18 de juliol. Font: WXCharts.com

La calorada començarà a anar de baixa a Catalunya i la península Ibèrica a partir de dimecres, però es desplaçarà cap al Mediterrani oriental a partir de la segona meitat de la setmana i el cap de setmana vinent.

Temperatura màxima prevista per a diumenge, 23 de juliol. Font: WXCharts.com

Caiguda de possibles rècords històrics de temperatura a Catalunya i Europa

La localitat de Florídia (Sicília) va mesurar un valor de 48,8 ºC el dia 11 d’agost del 2021, la temperatura més alta mai mesurada a Europa. Un valor que va superar l’anterior rècord de 48,0 ºC registrat el 10 de juliol del 1977 a Atenes.

L’onada de calor d’aquesta setmana alerta de la possibilitat que es pugui tornar a batre aquest rècord històric, tal com va alertar ara fa uns dies l’Agència Espacial Europea (ESA), avisant que Itàlia, Espanya, França, Alemanya i Polònia s’enfrontaran a una gran onada de calor històrica. L’ESA explica que la calorada coincideix amb l’inici del fenomen global del Niño.

Per tal d’avaluar l’excepcionalitat d’aquest episodi, el model del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF) disposa d’un índex, l’EFI (índex de previsió extrem). Valors d’aquest índex compresos entre 0,5 i 0,8 indiquen que és probable anotar temperatures inusuals en una zona determinada. Els valors superiors a 0,8 mostren que és probable registrar temperatures molt inusuals o extremes. En aquest segon supòsit, per tant, és possible assolir algun rècord històric pel que fa a temperatura.

La previsió del 17 al 24 de juliol preveu que seran moltes les zones d’Europa on es podrien batre rècords de temperatura. També hi ha força números que això passi a Catalunya.

Previsió de temperatura extrema entre el 17 i el 24 de juliol

Els darrers mapes anuncien temperatures màximes dimarts totalment desorbitades a l’interior de Catalunya i punts del nord de les comarques gironines, on es podrien mesurar màximes d’entre 40 i 45 ºC. Dimarts es podria superar el rècord de temperatura màxima mesurat a Catalunya, concretament 43,8 ºC d’Alcarràs i els 43,6 ºC d’Artés durant l’onada de calor de juny del 2019. A les valls del Pirineu i el Prepirineu la màxima podrà ser d’entre els 37 i 40 ºC.

Temperatura prevista dimarts 18 de juliol a mitja tarda. Font: Meteologix.com (GFS)

Fins on s’enfilarà la temperatura a Barcelona?

La temperatura màxima quedarà més frenada arran de mar els pròxims dies a Barcelona. Dimarts es preveu una màxima d’entre 32 i 34 ºC a Barcelona, tot i que caldrà estar pendents de si entra, en algun moment, el vent de garbí, el qual podria disparar a l’alça el termòmetre i generar algun flaix de calor.