serp verda Emma Duran
Exemplar de serp verda. Foto: Emma Duran

Al llarg d’aquestes setmanes de confinament obligat han estat moltes les persones que han obert la mirada i recuperat el sentit de l’observació. Són molts els qui s’han aficionat —o si més no interessat— per l’ornitologia, la botànica, la zoologia o la meteorologia, entre d’altres.

Frenar el ritme i disposar de més temps han afavorit que ens fixéssim més en el nostre entorn més immediat. De retruc, la disminució del trànsit, el soroll i la presència humana a les ciutats han permès que molts animals s’acostessin —o fins i tot entressin— a les zones urbanes.

Ara fa unes setmanes, investigadors del CREAF van avisar que el confinament estava permetent observar canvis en el comportament de les espècies i que s’estava produint un increment local de la biodiversitat. Malgrat això, insistien en el fet que era probable que fossin canvis efímers, que desapareixerien quan l’activitat humana tornés a nivells previs als de la crisi. També avisaven que el coronavirus haurà estat una trampa ecològica, una falsa percepció que les ciutats són llocs adients per viure-hi.

Les serps s’han beneficiat de la calma durant el període reproductiu

Dani Fernández Guiberteau, herpetòleg i president del Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès, destaca que aquest any serà molt bo per a les serps arreu gràcies al confinament de la població. “L’època de reproducció ja ha passat, ja s’han fet les còpules, que és quan són més vulnerables, i la gent no era al camp en aquell moment, un fet que n’ha fet minvar la mortalitat”.

Daniel Fernández destaca que les serps continuen sent animals poc respectats, moltes persones les maten per desconeixement, a banda que també moren sovint atropellades. Insisteix en el fet que són animals que acostumen a fugir quan detecten la presència humana: mai s’atansen de forma intencionada a les persones per mossegar-les o atacar-les.

L’expert destaca que enguany hi haurà un cert increment de la població d’aquests animals, i això tindrà conseqüències positives per a l’ecosistema. Sobretot perquè que hi haurà menys rosegadors (rates, ratolins, talpons, etc.) que puguin menjar-se les collites, un fet que evitarà que s’hagin d’usar productes —normalment químics— per combatre’ls.

Aquest increment de població no serà exclusiu, però, de les serps. També el notaran alguns amfibis com les granotes o els gripaus, entre d’altres.

S’acaba la treva per a les serps i la fauna en general

Dani Fernández explica que, malauradament, un increment de persones circulant pel medi natural pot perjudicar les serps d’ara endavant, sobretot a prop de pobles i ciutats. “Les serps sortiran menys i tindran menys facilitat per obtenir aliment com durant les setmanes de confinament estricte, quan podien moure’s amb més llibertat”.

Destaca, a banda, que això es pot generalitzar per a moltes altres espècies com per exemple les perdius o guatlles, que durant el confinament també es movien amb facilitat per tot arreu. Els rapinyaires i molts ocells també s’acostaven més a zones poblades. Afirma que “algunes aus, per exemple, van decidir posar nius en indrets que en aquell moment [durant el confinament] semblaven segurs, però que ara, amb gent circulant per tot arreu, ja no ho seran”.

Què hauríem de fer quan sortim a fer esport o passejar per protegir la fauna i la flora?

El confinament no s’ha acabat, però sí que el relaxament d’algunes mesures i el fet que ja es pugui sortir a passejar o a fer esport de forma regulada han tornat a omplir camins i boscos de presència humana.

Dani Fernández destaca que quan sortim és molt important no cridar —intentar minimitzar al màxim el soroll— i que cal que portem lligats els gossos en la mesura que sigui possible.

A banda, insisteix en el fet que és molt important no sortir dels camins on és permès circular. Convé no anar a córrer, passejar o circular amb les bicis de muntanya per zones on estigui prohibit i no trepitjar zones cultivades o prats de pastura.

Finalment, recorda que hem de tenir sempre ben present la premissa que la nostra activitat al medi natural no hauria de pertorbar l’activitat dels animals.

Les bicis, motos o corredors han de circular només per zones permeses i evitar corriols dins del bosc
Comparteix a: