Foto:Xavi Calvo

Amb les fases del desconfinament fa uns dies que hi ha força corredors i ciclistes, no professionals, als carrers de la ciutat. El Govern espanyol ha establert un horari per sortir a córrer i fer esport a l’aire lliure. Durant aquests dies, la contaminació atmosfèrica no és la mateixa que abans de la pandèmia, però aquesta setmana ha pujat, respecte a les setmanes de confinament i hi ha algunes zones de la ciutat millors que d’altres.

Els pitjors carrers on fer esport abans del confinament

Abans de l’arribada de la pandèmia, el carrer d’Aragó era el més transitat de Barcelona, segons Guille López, de la plataforma Eixample Respira.

El Pla Barcelona Ciutat Digital corrobora aquestes dades, en què la segona posició dels carrers amb més intensitat de trànsit a la ciutat i amb nivells més alts de contaminació és l’avinguda Diagonal, seguit per la Gran Via i l’avinguda Meridiana, segons dades de l’any passat.

Nous carrers de Barcelona on sortir a córrer durant el desconfinament

Durant la fase 0 del desconfinament s’observa un repunt de la intensitat de trànsit i de la contaminació, especialment als accessos a la ciutat. Als barris del centre la qualitat de l’aire es manté prou bona, malgrat també ha augmentat lleugerament respecte a setmanes anteriors. Ara doncs, és bon moment per a la pràctica de l’esport a l’aire lliure en carrers que habitualment estan molt més transitats.

Malgrat que els nivells de NO2 són bons aquests dies a bona part de la ciutat, aquesta setmana hi ha nivells moderats de PM10 a tot el litoral, per pols procedent del nord d’Àfrica. Aquesta situació atmosfèrica es mantindrà fins diumenge, quan arribarà un canvi de temps a Barcelona.

Les zones que mantenen els millors nivells de qualitat de l’aire és a Collserola i arran de mar. De fet, és on s’ha acumulat aquests dies més gent fent esport, però també se’n podrien afegir d’altres: el passeig Marítim, la carretera de les Aigües, Montjuïc, Turó de la Rovira, el del Carmel o al Putxet són, en conjunt, les zones més adequades. 

Les condicions meteorològiques facilitaran la formació de boires arran de mar, especialment durant la jornada de dijous. Potser llavors serà més aconsellable córrer o anar en bicicleta per la part alta de la ciutat. Diumenge i dilluns es preveu l’arribada d’un canvi de temps que portarà pluja i tempestes a la ciutat i dificultarà la pràctica de l’esport a l’aire lliure a qualsevol indret.