Foto: Marc Bret

Aquest diumenge al matí, el fotògraf especialista en fotografia a llarga distància Marc Bret va poder captar imatges de les muntanyes del Pallars Sobirà des del cim de Collserola. Concretament, el fotògraf va fer les captures des de la vora de l’Hotel la Florida, just al costat del Parc d’Atraccions del Tibidabo.

Dificultats per veure el Pallars des de Barcelona

A la fotografia s’hi aprecia el Montsent de Pallars, una muntanya de 2.883 metres d’altitud que separa el Pallars Jussà del Sobirà i pertany als municipis de la Torre de Cabdella i Sort. Continua cap al sud amb la serra de Mainera, que enllaça amb la serra d’Altars a través del coll del Triador. Aquest massís separa la vall Fosca i la vall d’Àssua i la distància amb Barcelona és de 149 quilòmetres.

Bret admet la dificultat de fer aquesta captura per la gran quantitat d’arbres que hi ha a Collserola, que impedeixen una bona visió en la direcció adequada. Afirma que una esplanada just al costat de l’Hotel la Florida és el lloc més idoni.

Un altre factor a tenir present és el moment de prendre les imatges: uns minuts després de la sortida del sol. En el cas de Mallorca des de Barcelona ha de ser uns minuts abans de sortida de sol.  La raó és que per veure els Pirineus “al trobar-se al nord-est està oposat a la sortida de sol i és el reflex solar de la neu el que sí ajuda”.

Els pocs minuts que separen les hores de sortida del sol als dos llocs, la poca contaminació d’aquests dies i, sens dubte, la llarga experiència del fotògraf en captures a llarga distància, han estat clau per poder gaudir d’aquestes imatges. Bret ha aconseguit fotografiar els Alps des dels Pirineus, així com el Canigó des de la mateixa ciutat de Barcelona o, en moltes altres ocasions, Mallorca des de Barcelona i des de Montserrat.

L’Himàlaia des de l’Índia

Un dels efectes del confinament per la covid-19 ha estat la reducció de la contaminació atmosfèrica a tot el món. Això ha facilitat que, després de 30 anys, l’Índia pogués veure les muntanyes de l’Himàlaia amb claredat i una de les fotografies que s’ha fet viral durant els últims dies, feta des de Saharanpur, és la que assenyala Bret a la seva piulada. La distància que separa els dos fotògrafs de les muntanyes de les seves imatges és molt similar.