mapa del temps previst per Nadal
Mapa isobàric i d'altura previst pel dia de Nadal. Font: GFS/ Wetterzentrale

Quan pensem en el temps del dia de Nadal sovint l’associem idíl·licament a fred, neu o temps plujós. Es tracta d’una falsa percepció, si més no, a prop del mar, on no és estrany, alguns anys, viure el dia de Nadal amb temperatures màximes pròximes als 18 graus. Podeu consultar la previsió del temps a Barcelona actualitzada, aquí.

Com sol ser el temps de Nadal a Barcelona?

Malgrat que en algunes ocasions el desembre ens porta llevantades o les primeres irrupcions d’aire fred de la temporada, el més habitual és la combinació d’altes pressions amb el pas de fronts atlàntics que arriben desgastats a Catalunya, especialment al litoral, i en alguns casos acompanyats de vents suaus de ponent.

Estadísticament, la pluja sol ser poc habitual per Nadal a la ciutat: en els darrers 30 anys el dia de Nadal només ha plogut (>0,2 litres per metre quadrat) en sis ocasions a Barcelona (Observatori Fabra). L’any que va ploure més va ser el 2004, amb 11 litres.

El dia de Nadal més fred dels darrers 30 anys correspon al del 2001, amb una temperatura mitjana de només 2 ºC a l’Observatori Fabra. El més suau, el del 1995, amb una mitjana de 15,8 ºC en aquest punt elevat de la ciutat.

Convé no oblidar, però, l’excepcional i gran nevada del Nadal del 1962, un dia històric en meteorologia.

Què diuen els mapes del temps pel Nadal 2018?

Nadal ja és a tocar i els mapes, a menys de tres dies vista, ja són relativament fiables. L’anticicló serà el protagonista del temps d’aquesta jornada, així com la inversió tèrmica. El sol es combinarà amb el pas de bandes de núvols prims a bona part del país i l’ambient tornarà a ser molt suau, tot i que no tant com els darrers dies. La boira continuarà ben present terra endins, a Ponent i a l’Altiplà central, on Nadal serà un dia gris, humit i molt més hivernal.

A Barcelona la temperatura màxima voltarà els 17 o 18 graus, i la mínima de la matinada s’emplaçarà a l’entorn dels 10 graus. Per Sant Esteve augmentaran els núvols baixos i començarà a desinflar-se el termòmetre. Les temperatures tendiran a normalitzar-se a partir de dijous.

El meteograma (gràfic de diferents models meteorològics amb l’evolució prevista de temperatura i pluja) marca una temperatura prevista que estarà per sobre de la mitjana climàtica per l’època (línia vermella) durant els dies previs al 25 de desembre.

La pluja (línia de la part inferior de la gràfica) preveu uns últims cinc dies de mes amb pluges disperses, però molt poc significatives. Ho seguirem, com sempre, i us explicarem les darreres actualitzacions a les xarxes socials de @btveltemps

Meteograma (GFS)