Passejant pel barri vell de Sarrià, a la finestra del número 11 del carrer d’Ivorra, hi trobem un pessebre. Es tracta, però, d’un muntatge ben poc convencional: és una sàtira de la societat. Fa més de 30 anys que l’artista plàstica sarrianenca Olga Ricart munta un pessebre a la finestra de casa seva i en fa una dècada que és una crítica de l’actualitat. Aquest any, els personatges del pessebre floten per l’espai i, per poder sobreviure, porten un casc espacial. “Enguany crec que com a societat estem una mica pels núvols o una mica flotant per l’espai, no sabem ben bé on som”, explica Ricart.

Personatges de l’actualitat política

El naixement està protagonitzat per una família de refugiats que viatgen amb pastera, “crec que és una forma de reconeixement per aquesta gent que fa l’esforç d’arribar a algun lloc per sobreviure”, apunta l’artista. La justícia d’Espanya està situada cap per avall, un jutge té encadenat un llaç groc, un antiavalot carrega amb la porra, així com també hi ha urnes, cassolades i una caixa B sobrevolant la Terra. Tampoc no hi falten personatges del barri, com el fra Valentí dels Caputxins, o un record per la nova recollida d’escombraries porta a porta que s’ha implementat.

Un pessebre surrealista i fantàstic que va començar a construir per Santa Llúcia i que desmuntarà per la Candelera. Fins llavors, l’Olga Ricart anirà introduint nous elements: avui, unes llufes pels Sants Innocents; per Cap d’Any el convertirà en una festa; i per la cavalcada convidarà a passar als tres reis, que hi aterraran amb plats voladors.