mapa de mínimes
Mínimes del 30 de desembre a Barcelona

El cel clar ha afavorit que la matinada tornés a ser freda a Barcelona. De fet, ha estat la més freda des del mes de març en alguns indrets baixos de la perifèria de la ciutat.

L‘aire fred s’ha acumulat sobretot  a la part més baixa, a prop del Besòs, un fet que ha implicat mínimes de tan sols 2,8 ºC a la Verneda o 4,2 ºC al Poblenou. Més amunt, en canvi, les mínimes han estat més suaus a causa del fenomen de la inversió tèrmica: 7,2 ºC a Sant Genís o 8,4 ºC a Vallcarca. En el cas de la Verneda ha estat la matinada més freda des del mes de març.

També s’ha fet notar, com és habitual en nits serenes i mancades de vent, l’efecte illa de calor, és a dir, s’han assolit registres més suaus a l’interior de la ciutat a causa de la calor retinguda per l’asfalt i el ciment d’aquest sector de Barcelona. A l’estació del Meteocat de Ciutat Vella la mínima ha estat de 7,6 ºC, i a l’Eixample, de 8,7 ºC.

A Vallvidrera dissabte van anotar la temperatura més baixa de la tardor i el present hivern.

Poc fred a l’Observatori Fabra

A l’Observatori Fabra, curiosament, la mínima ha estat relativament suau, superior a la d’alguns barris de Barcelona. Aquesta nit la mínima ha estat de 6,9 ºC, possiblement a causa del vent i el fenomen de la inversió tèrmica. Dissabte de matinada, en canvi, van anotar una mínima de 3,4 ºC, un registre que no s’assolia des del 30 d’octubre, jornada en la qual van enregistrar un valor de 3,1 ºC. La de dissabte va ser la segona més baixa des dels 2,4 ºC del 22 de març.

A l’estació del Meteocat de la Zona Universitària la mínima de diumenge s’ha aturat a 5,1 ºC, més amunt que dissabte, que va davallar fins a 4,4 ºC. La de dissabte, 29 de desembre, va ser la temperatura més baixa anotada en aquest punt de la Diagonal des del 22 de març, també amb 4,4 ºC.

Gran disparitat tèrmica

Tal com passa pluviomètricament, les temperatures són força variables en funció del punt de la ciutat. La posició estratègica de Barcelona, entre dos rius, la proximitat al mar, l’entramat urbà i les diferències d’altura fan que el mapa tèrmic sigui, sovint, altament divers.