pluja barcelona setembre mercè 2022

El Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat aquest divendres l’avís per intensitat de pluja a Barcelona davant el risc de tempestes importants a partir del vespre de divendres, 23 de setembre, tot coincidint amb l’inici de les Festes de la Mercè 2022. Al llarg de les darreres hores els diversos models meteorològics han acabat de confirmar l’arribada d’un canvi important de temps que arribarà al seu punt àlgid al llarg de la nit i la matinada de divendres a dissabte.

Quan plourà a Barcelona aquest cap de setmana? Hi haurà tempestes? El temps, dia a dia i hora a hora

40 litres per metre quadrat en 30 minuts pels primers concerts de la Mercè

L’avís emès pel Meteocat per situació meteorològica de perill fa referència a la intensitat de pluja caiguda en el període comprès entre les 20 h de divendres i les 8 h de dissabte, moment en què té vigència l’avís.

L’avís ens diu que amb un grau de probabilitat d’entre el 10 i el 30 % es podran superar els 40 litres en només 30 minuts de forma local (grau 4/6). Per tant, de cara als primers concerts de la Mercè 2022, caldrà estar pendents del cel.

En moment en què plogui amb força, cal evitar sempre travessar els carrers que vagin plens d’aigua. No cal gaire aigua, ni tampoc que baixi amb massa velocitat, per a fer perdre l’equilibri a una persona.

Risc de tempestes a Catalunya: els consells de Protecció Civil davant d’inundacions
Consulta les recomanacions que fa la Generalitat de Catalunya per preparar-se i saber com actuar en cas d’un aiguat fort o llevantada

En aquest sentit, la majoria d’escenaris que ens mostren els models meteorològics aposten per una tongada potent de tempestes que arribarien especialment entrada la nit o durant la matinada, abans no es fes de dia el proper dissabte.

Avís, també, per l’acumulació de pluja

Per altra banda, el Meteocat també ha emès un avís per l’acumulació de pluja. La tongada de xàfecs i tempestes que la nit i matinada de divendres a dissabte podria deixar registres molt importants de manera local. En aquest sentit, l’avís, de grau 1/6, adverteix d’una probabilitat del 10 al 30 % que es puguin acumular més de 100 l/m2 en 24 hores.

Pluges i tempestes irregulars però intenses

Per bé que és cert que la primera tongada de tempestes està gairebé servida per a la nit de divendres a dissabte, encara no hi ha una certesa clara en l’extensió geogràfica ni en l’hora de l’escombrada d’aquestes tempestes, que molts models indiquen que podria donar-se al voltant de la mitjanit o unes hores més tard. Malgrat tot, encara hi ha discrepàncies fins i tot en la franja horària exacta en què passarà aquesta primera tongada de tempestes.

La Mercè 2022: Programa, concerts, piromusical i portes obertes de la Festa Major de Barcelona
Viu les Festes de la Mercè 2022 a Barcelona del 23 al 26 de setembre.

A més a més, es tracta d’una situació de tempestes, que pot donar lloc a registres molt irregulars i fer que mentre en alguns indrets caigui un bon aiguat, en d’altres pugui ploure poc o fins i tot descarregar el gruix mar endins, tal com va passar la setmana passada.

Mercè insegura

Més enllà el pronòstic, encara ofereix més incerteses. S’entreveu un dissabte insegur. No serà un dia passat per aigua però és probable que en algun moment puguin caure alguns ruixats que podrien obrir una segona tongada de pluja (no tan intensa com la de divendres a la nit) que arribaria a darreres hores de dissabte.