pluges tempestes Mercè
font: windy.com

Tot i que encara queden molts dies i hi ha molta incertesa, els models meteorològics comencen a apuntar un nou i possible potent canvi de temps que arribaria d’aquí a uns dies, a finals de setmana, coincidint probablement amb les festes de la Mercè. Les pluges i tempestes podrien tornar aviat.

Tot el que necessites saber de les festes de la Mercè 2022

La calor de ple estiu, definitivament fora

Fins que no arribi aquest nou possible canvi de temps, uns dies de relativa calma i ambient de finals de setembre.

Una impressionant mànega davant la platja del Prat

Les tempestes que van descarregar divendres a la tarda i nit no van afectar directament Barcelona, tot i que hi va haver una mica de pluja i algunes imatges espectaculars, però van obrir la porta a una refrescada de la temperatura definitiva que fa que ens acomiadem de l’ambient de ple estiu fins a l’any vinent.

Quedaran encara els clàssics estiuets abans no arribi l’hivern, com el de Sant Miquel o el de Sant Martí, però els mapes ara mateix no insinuen cap remuntada clara en els propers dies i aviat serà octubre. La calor pot tornar algun dia, però la canícula eterna que vam iniciar a mitjans de maig i vam acabar a mitjans de setembre no hauria de tornar ja fins ben entrat el 2023.

Un embossament d’aire fred es despenjarà

Després d’uns dies de relativa tranquil·litat, el temps es podria complicar sobre manera a partir de divendres.

Els grans models de referència apunten una possible gran entrada d’aire fred en altura per finals de setmana, que podria desembocar en una tongada important de xàfecs i tempestes un cop aquesta possible massa d’aire fred interactuï amb un mar Mediterrani que continua extremament càlid.

font: wetterzentrale

El meteograma mostra ja un clar augment de la inestabilitat coincidint amb els dies clau de la festa de La Mercè i una temperatura que es mantindrà estable o, fins i tot, un pèl per sota del que seria habitual.

Molta incertesa en un pronòstic que s’entreveu complicat

Però, malauradament, encara és massa d’hora com per saber què acabarà passant finalment.

A hores d’ara, l’únic que podem dir amb certesa és que l’escenari més plausible va encaminat cap a un episodi tempestuós i més fresc a finals de la setmana vinent a la Mediterrània Occidental i la península.

Massa d’hora per saber el quan, per saber l’on i per saber durant quant de temps es donaria aquesta situació que, si bé ara com ara és l’opció més probable, això no implica que acabi succeint finalment.

En tot cas, tot apunta al proper cap de setmana, tal com es pot veure en el següent gràfic en què, amb tonalitats verdes, es veu com el risc de pluja augmenta notablement a partir de divendres.

Pluja per la Mercè: realitat o mite?

Sigui com sigui, amb la Mercè a menys d’una setmana s’entreveu que enguany podria ser un d’aquells anys en què Santa Eulàlia pugui plorar.