Foto: Alfons Puertas

El mes d’abril ha començat amb un episodi plujós que ja acumula entre 25 i 30 l/m2 a la ciutat, durant els darrers tres dies. De fet, tradicionalment, ja és un dels mesos més plujosos de l’any, com recorda la dita popular “A l’abril cada gota en val mil“.

Què en diuen els mapes del temps a mitjà i llarg termini? Sigui el que sigui, cal apuntar la fiabilitat d’aquest tipus de mapes, que ja normalment és mitjana, però amb els dies de confinament per la covid-19 s’incrementa el grau d’incertesa per la falta de vols que prenen mesures meteorològiques a diferents alçades de l’atmosfera i que, a posteriori, faciliten una millor anàlisi de la situació futura.

Abril càlid, però plujós

El model de previsió estacional del Servei Meteorològic de Catalunya està basat en els pronòstics de model Copernicus, és a dir, la suma de les dades de l’agència nord-americana NOAA, el Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF), Météo-France, Met Office, el centre italià CMCC i l’alemany DWD.

Amb les dades climàtiques estudiades, tot fa pensar que el mes d’abril serà plujós a bona part de Catalunya, si bé també és cert que es preveu una anomalia tèrmica superior a la normal per a l’època de l’any.

Mapes del Servei Meteorològic de Catalunya

Alguns estudis relacionats amb l’evolució de la covid-19 han intentat trobar paral·lelismes entre els índexs d’humitat i temperatura atmosfèrica, però el cert és que encara no han donat resultats fidedignes. Si s’acabessin confirmant aquests estudis, la predicció meteorològica del mes d’abril seria bona.

Maig plujós, però juny sec

Segons els mateixos models meteorològics el maig també es preveu càlid i plujós i, si aquests mapes es confirmessin, encadenaríem dos mesos seguits plujosos, cosa poc habitual en el darrer any.

El mes de juny, el primer de l’estiu meteorològic, apunta càlid i sec. Es tracta d’un pronòstic a moltes setmanes vista i, per aquest motiu, recomanem seguir les actualitzacions de les prediccions a més curt termini.