Aquest dijous hem tingut un dels dies més freds de l’hivern i del present 2020. Des de l’1 de desembre, moment en què s’entra a l’hivern meteorològic fins a dia d’avui, només en quatre ocasions ha fet més fred que aquest dijous.

Una nit que entra al “pòdium” de les més fredes

Les dades no ens enganyen. Aquesta nit ha estat una de les més fredes de l’any i de l’hivern.

En el cas de l’Observatori Fabra, els 4.4 ºC registrats aquest dijous només queden per sobre dels dies 3 i 11 de gener, amb 4,2 i 3,2 ºC respectivament. Des de l’1 de desembre només dues nits més fredes que la d’aquest dijous, que queda (momentàniament) en una més que meritòria tercera posició gairebé a tocar del mes d’abril.

temperatures mínimes dijous 26 de març

La situació és molt semblant en altres punts de la ciutat.

A Gràcia, per exemple, els 6,7 ºC registrats aquest dijous situen en quart lloc a aquest 26 de març en el global de les nits més fredes de l’any i de l’hivern, només per sota de l’11 de gener (6,3 ºC), 12 de gener (6,4 ºC) i 1 de gener (6,6 ºC)

També passa una cosa semblant a Sant Andreu, on no hi havia una nit tan freda com la passada (amb 5,3 ºC de mínima) des del 15 de gener.

De dia, també fred rigorós

Tot i que tenim més dies que no pas nits que queden per sota dels registres d’aquest dijous, el cert és que els 10,1 ºC registrats a l’Observatori Fabra entren també al “top 10” dels registres més freds de l’any i de l’hivern.

temperatures màximes de dijous 26 de març

Si fem servir la mitjana aritmètica per determinar com de fred ha estat un dia, trobarem que en el cas de l’Observatori Fabra, els 7,25 ºC (resultants de sumar la màxima i la mínima del dia i dividir-la per dos), només queden per sota del dia 11 de gener (5,6 ºC de mitjana) i dels tres primers dies del temporal Gloria.

Un dia amb fred hivernal que posa de manifest dues coses: la manca de fred de l’hivern, que ha estat molt més càlid del que és normal i l’excepcionalitat del fred tardà d’aquest dijous.

I en espera, una nova possible glopada d’aire encara més fred per principis de la setmana vinent. Sembla mentida que en menys d’una setmana arribi l’abril.