imatge de l'aplicatiu elaborat pel Servei per al Canvi climàtic Copernicus. Font: Copernicus ECMWF

El Servei per al Canvi Climàtic Copernicus, implementat pel centre europeu de previsió a mitjà termini (ECMWF) en nom de la Comissió Europea, ha desenvolupat una eina per intentar comparar les condicions meteorològiques reals registrades i les climatològiques per als mesos vinents i la mortalitat associada al coronavirus.

L’eina ha estat elaborada després que diversos estudis insinuessin que el coronavirus podia anar lligat a la temperatura i humitat.

Temperatura i humitat vs. mortalitat

L’aplicació fa servir les dades meteorològiques de temperatura i humitat obtingudes per reanàlisi en un punt situat al centre del cercle del país representat. Les dades de mortalitat per la covid-19 són obtingudes per les dades facilitades per la Universitat Johns Hopkins.

Simulació comparativa de temperatura registrada i mortalitat per a Espanya. Font: Copernicus, ECMWF

La complicació d’extreure’n conclusions

L’eina de moment ofereix l’opció de comparar aquestes variables, però no és fàcil trobar encara conclusions fermes. El fet que tot just ara s’estigui en període de pujada a molts països, la manca d’un històric dilatat en el temps de la malaltia i que els casos positius es donen tant en països freds com càlids, fan que, amb aquesta eina, sigui ara com ara molt complicat extreure’n conclusions.

De confirmar-se algunes hipòtesis i estudis que indiquen que la temperatura i la humitat van lligades al coronavirus, les dades haurien de millorar amb l’arribada del bon temps. Alguns estudis fins i tot lligaven que els 25 ºC era una barrera que limitava molt l’expansió del coronavirus, tot i que no ha quedat tampoc demostrat. Sigui com sigui, encara ens quedarien moltes setmanes per assolir els 25 ºC de manera general.

Poques dades i poques certeses en un episodi ràpid, inèdit i que té la comunitat científica treballant contrarrellotge. El Servei per al Canvi Climàtic de la Comissió Europea també ha volgut posar el seu granet de sorra.