El dilluns 8 de juny va començar la temporada de bany a les platges de Barcelona, malgrat el temps no acompanya. Molts dies d’aquest inici de juny el temps ha estat plujós, malgrat la mar segueix més calenta del que és habiutal per aquesta època de l’any.
Temperatura de l'aigua del mar a #Barcelona.#marBCN #tamBCN #platgesBCN #Mediterrani@meteocat @AEMET_Cat @aigua_cat @ARAmeteo @eltempsTV3 @MeteoMauri @Cat_Meteo @ceab_oocs @obsdelmar @AlfredRPico @btveltemps
Més informació a: https://t.co/nDYE3ZWQ0G. pic.twitter.com/1hAKS64dPX— Diego Lázaro (@elblogdeltemps) June 10, 2020
Quina és la temperatura de l’aigua del mar?
L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) preveu una temperatura de l’aigua del mar propera als 22 ºC. La boia de Ports de l’Estat al port de Barcelona marca una temperatura actual de l’aigua del mar de 21 ºC, coincidint amb les mesures del meteoròleg Diego Lázaro, a la platja de la Barceloneta.
Temperatura del mar en la costa catalana.
Más información en: https://t.co/s3foBOMRXu y https://t.co/cumXOd9HHt pic.twitter.com/UtTZu6ngL1
— AEMET_Cataluña (@AEMET_Cat) June 12, 2020
Segons aquestes dades, la temperatura del mar ha augmentat 2 ºC, des de l’inici de maig fins a aquest inici de juny. Els primers dies de maig l’ascens va ser molt marcat, de més de 3 ºC en menys d’una setmana, fruit de la primera calorada de l’any.
Temperatura normal per a l’època?
Segons les dades de Lázaro, que pren mesures periòdiques de la temperatura marítima a la ciutat, la temperatura actual al litoral és una mica més alta que la que pertocaria en aquestes dates. Concretament, mig grau superiro al que pertocaria. Això concorda amb el fet que hem viscut el maig més càlid registrat mai a Barcelona.
L’any passat, en canvi, sobre aquesta època, el mar estava molt fred, fins a tres graus menys que aquest inici de juny, 18,2 ºC, segons les dades de Lázaro.
A l’inici del confinament, el mar es trobava a 15 ºC a la Barceloneta i quan ens hi puguem tornar a banyar, molt probablment la setmana que ve, haurà augmentat fins a sis graus.
Segons els estudis marítims de la Fundació CEAM, el mar Mediterràni s’ha estat escalfant, almenys, des dels inicis dels anys 80.