platja barcelona

Es confirma que aquest maig l’aigua del mar ha estat excepcionalment freda. Segons les mesures del meteoròleg Diego Lázaro, a la platja de la Barceloneta i a un metre de fondària, la temperatura mitjana de l’aigua ha estat de 16,2 ºC. Aquesta dada és la més baixa des de fa almenys 13 anys, cosa que no ha impedit veure els primers banyistes de la temporada a les platges de la ciutat i, més, després de la calor sobtada d’aquest darrer cap de setmana.

Si ens fixem amb l’última mesura feta divendres, 31 de maig, el litoral barceloní es trobava a 17,4 ºC, que és encara una temperatura freda per al bany i 1,8 ºC inferior a la temperatura mitjana per a aquesta època de l’any. Per contra, durant l’hivern la temperatura del mar va estar per sobre de la mitjana climàtica.

Els maig dels darrers 13 anys

La sèrie climàtica de Lázaro conté dades setmanals i s’inicia el 2006. El maig de l’any passat, per exemple, la temperatura marítima va ser quasi un grau superior a la d’aquest maig, i el maig del 2011 (el mes més càlid de tota la sèrie), l’aigua era més de tres graus més calenta que la d’aquest inici de l’estiu meteorològic.

El perquè d’un mar més fred

Segons Lázaro, la raó per la qual el mar no s’ha anat escalfant més des de Setmana Santa fins ara és el temporal de vent i mar d’aquells dies festius, que va fer aflorar aigua freda del fons marí. Des de llavors la temperatura marítima ha presentat una anomalia negativa. Un segon factor a tenir en compte ha estat el temps que ha fet aquest maig, més fresc i plujós del que pertocaria.  Les prediccions meteorològiques no apunten cap arribada càlida important, motiu pel qual es pot pronosticar un augment progressiu de la temperatura de l’aigua del mar, però gens desmesurat. Això podria ser també una bona notícia pel que fa referència a l’arribada de meduses, malgrat que sí que en van arribar a final d’abril.