mesura temperatura aigua del mar
Diego Lázaro realitzant una observació. Arxiu 2019

La temperatura de l’aigua del mar aquesta setmana a 1 m de fondària a la platja de la Barceloneta ha estat de 21,1 ºC.

Més enllà de la dada, la bona notícia és que les observacions manuals de la temperatura de l’aigua del mar a Barcelona han tornat després de tres mesos sense dades per culpa de la covid-19.

En Diego Lázaro efectua setmanalment la mesura de la temperatura de l’aigua del mar a la Barceloneta de forma ininterrompuda des de l’any 2006. Ininterrompuda fins a mitjans de març, quan el coronovirus va obligar per primer cop a trencar aquesta sèrie.

Entrebancs durant la covid-19

Un dels problemes que s’ha trobat en Diego durant aquest confinament és que, tot i tractar-se d’unes observacions extremadament valuoses, el fet de no pertànyer a cap institució pública l’ha privat de tenir accés a les platges un cop per setmana per fer les observacions.

Ni Protecció Civil, ni Mossos d’Esquadra, ni Guàrdia Urbana van accedir a donar permís a l’observador durant el confinament per realitzar aquesta tasca, que fa de forma totalment altruista però molt curosa des de fa ja 15 anys, cosa que suposa un gran entrebanc en aquesta sèrie.

L’entrada de la fase 2 a Barcelona ha tornat a permetre les observacions manuals de la temperatura de l’aigua del mar a la ciutat.

Les dades setmanals que en Diego Lázaro ha pogut observar aquest 2020. Font: http://marbcn.blogspot.com/

Encara no està tot perdut

En Diego, però, ens assegura que intentarà reconstruir la sèrie per tal que quedi de la manera més aproximada possible a la realitat durant aquests tres mesos en què ell no ha pogut ser-hi físicament a la platja.

Per això, es basarà en part amb les dades de la boia que Ports de l’Estat té just davant el port de Barcelona i intentarà trobar una correlació vàlida per ajustar els seus valors als que s’haurien pogut donar durant el confinament a la Barceloneta a 1 metre de fondària.

Comptarà també amb l’ajuda d’en Josep Pascual, que efectua observacions de la temperatura de l’aigua del mar a l’Estartit des de fa ja prop de 50 anys i que s’ha convertit en una autèntica eminència en aquest tipus d’observacions a casa nostra.

El resultat final s’espera abans no acabi el juny. Amb una mica de sort, tot i que de manera estimada, aconseguiran que no es trenqui aquesta sèrie que en el cas de Barcelona buscarà el seu vintè aniversari el 2025. Llarga vida!