volcà la palma
SO2 previst per divendres segons el model europeu. Font: windy.com

La circulació atmosfèrica dels propers dies facilitarà, segons alguns models predictius, que part del diòxid de sofre (SO2) emès pel volcà de La Palma, conegut amb el nom de volcà Cumbre Vieja, pugui arribar a Barcelona, concretament a diversos punts de la península i les Balears.

El vent en altura envia el sofre del volcà Cumbre Vieja cap a la península

Tot i que en superfície tindrem vent de gregal, en capes altes, la presència d’un embossament d’aire fred aïllat en altura (DANA) a Portugal afavorirà que aquestes partícules de sofre puguin viatjar des de les Canàries fins al nord d’Àfrica i, després, cap a nosaltres.

Es tracta d’una intrusió en altura, atès que en superfície tindrem vents que aniran en sentit contrari. El cert, però, és que alguns models indiquen que el vent de sud i sud-oest que tindrem en capes més altes ens podran enviar part del SO2 emès pel volcà de La Palma, al poble de Todoque, fins a la meitat est de la península i també a les Balears.

SO2 previst per a divendres, segons el model europeu. Font: windy.com

Les primeres partícules podrien arribar ja durant el vespre de dimecres per bé que podria ser entre dijous i divendres quan arribarien al màxim previst (dels dies que pot veure el model predictiu).

El sofre del volcà de La Palma no comportarà cap conseqüència per a la població

Ni el cel canviarà de color, ni veurem caure cendra, ni afectarà el trànsit aeri ni comportarà cap mena de conseqüència per a la salut de les persones.

L’Institut de Geociències de Madrid (CSIC-UCM) ha expressat en diverses piulades a Twitter que aquesta intrusió de diòxid de sofre no tindria cap mena de conseqüència per a la salut de les persones, més enllà que la pluja que pugui caure tingui un pH una mica més àcid.

En tot cas, no hi haurà cap mena de problema per a la salut de les persones i, a més a més, es tractaria (a ulls dels models predictius) d’una intrusió de sofre en capes mitjanes de la troposfera i no pas en superfície, on el vent de gregal que ens arribarà del golf de Lleó no tindrà res a veure amb la procedència del sofre del volcà de La Palma.

Darrer avís de cendra volcànica emès pel Toulouse Volcanic Ash Advisory Centre

Pel que fa a l’aviació, només una petita franja propera a la illa de La Palma manté avisos per cendra volcànica, per la qual cosa tampoc no s’entreveu que hagi d’afectar el trànsit aeri de casa nostra.