Els ruixats i tronades afavoriran el descens de la tempreratura

Des del cap de setmana ja s’ha començat a fer notar una mica la fresca, sobretot a primeres hores i de cara al vespre.

El canvi de temps de dilluns obre les portes a un descens marcat del termòmetre que es farà notar també a Barcelona i al litoral. El causant de tot plegat és la presència d’un embossament d’aire fred en altura, el qual quedarà estancat a la vertical de Catalunya i del nord-est peninsular durant la primera meitat de la setmana.

Primeres enfarinades a les cotes altes dels Pirineus

La temperatura també ha baixat uns quants esglaons a l’alta muntanya durant les últimes hores. Diumenge va arribar a glaçar en cotes superiors als 2.500 m, i dilluns la temperatura ha tornat a marcar valors plenament tardorencs als cims dels Pirineus.

Temperatura a la Pica d’Estats, dilluns a les 15.30 h. Font: Meteovallsdaneu

L’arribada de la bossa d’aire fred en altura a darrera hora de dilluns, amb temperatures de -20 ºC a uns 5.500 m d’altura, combinada amb la presència de xàfecs irregulars a l’àmbit pirinenc, implicarà que la cota de neu davalli fins als 2.000-2.200 m al vessant nord de la serralada, i que es mogui a l’entorn dels 2.400 o 2.500 m a la cara sud i als Prepirineus.

Es tractarà, en conjunt, de precipitacions febles, però que ja podran enfarinar lleugerament les cotes més altes de les muntanyes.

Ambient de tardor, però només durant uns dies a Barcelona

Els xàfecs i l’arribada de la massa d’aire més fred afavoriran que la temperatura també reculi a Barcelona durant les properes hores.

La fresca es farà notar en major mesura a primera hora i de cara al vespre, sobretot dimarts i dimecres. La màxima, en canvi, variarà poc respecte als registres de dilluns i es mourà a l’entorn dels 24 o 25 ºC dimarts i dimecres.

El termòmetre tornarà a repuntar a partir de la segona meitat de la setmana, tot i que en cap cas es preveuen els registres exagerats i plenament estiuencs de la setmana passada. La màxima podrà marcar valors de 27 o 28 ºC abans del cap de setmana. La mínima oscil·larà a l’entorn dels 20 ºC.

Evolució de la temperatura prevista (línia blanca) respecte a la mitjana de l’època de l’any (línia vermella) a uns 1.500 m d’altura. A baix, previsió de la precipitació. Font: Wetterzentrale

L’estiu ha quedat tocat, però de cara a les pròximes setmanes encara es podria fer notar als migdies. No és el moment, en definitiva, del famós canvi d’armari.