En Roman Martín va decidir denunciar l’Ajuntament de Barcelona perquè considera que no està fent una política efectiva per millorar la qualitat de l’aire. Espera que amb aquesta demanda s’obligui l’Ajuntament a “fer coses que realment redueixin la contaminació”. Martín explica que quan va prendre consciència dels efectes de l’aire contaminat en la salut, especialment la dels nens, va decidir que havia de fer alguna cosa. “No em puc quedar quiet“, diu que va pensar.

Assessorat per advocats, Martín va decidir posar una demanda contenciosa administrativa per demanar que es posi un peatge d’accés a la ciutat. Creu que només amb mesures com aquesta s’aconseguirà reduir de manera significativa la contaminació de la ciutat. Roman Martín és conscient que poden ser impopulars però diu que dels polítics n’espera que siguin responsables. “Poden perdre molts vots però aquestes mesures són necessàries per al benestar dels ciutadans“, diu.

Davant la seva demanda, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, va declarar que és necessari que la gent exigeixi a les administracions que vagin més enllà. Per Martín, però, aquesta és una resposta “de cara a la galeria” que dona a entendre que l’Ajuntament ja fa tot el possible, cosa que, creu, no és cert. Davant d’això, ha decidit portar el cas a Europa, però “el procés és malauradament molt lent“, diu.

La ZBE no és suficient

Roman Martín està convençut que la zona de baixes emissions no serà suficient per reduir la contaminació de la ciutat però diu que “més val això que res“. Proposa altres solucions que ja han demostrat que són efectives en altres ciutats, com per exemple permetre l’accés a la ciutat de manera alterna en funció de si el número de la matrícula és parell o imparell. També reclama que s’imposi una taxa per entrar amb cotxe a la ciutat o que es promocioni l’electrificació dels taxis i dels vehicles dels transportistes.

Roman MartínRoman Martín és veí de l’Eixample i pare de dues filles. En prendre consciència dels efectes de la contaminació sobre la salut, especialment dels nens, va decidir que havia de fer alguna cosa i va optar per denunciar l’Ajuntament de Barcelona.

En la seva iniciativa, el segueixen altres famílies de la ciutat que s’han constituït en l’associació Stop Contaminació BCN. Des d’aquesta entitat, a més de reclamar mesures efectives, també proporcionen informació als ciutadans sobre la contaminació de Barcelona i els seus efectes.